Cosea: Ministrii de acum sunt "oamenii de casa" ai fostilor ministri

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:23
1360 citiri
Cosea: Ministrii de acum sunt "oamenii de casa" ai fostilor ministri
Guvernul Romaniei / Sursa foto: bussineslive.ro

Noul ministru de Economie, Lucian Bode, si noul ministru de Finante, Bogdan Dragoi, sunt de fapt "oamenii de casa" ai fostilor ministrii, iar actualul guvern se afla sub tutela fostului cabinet, crede analistul economic Mircea Cosea.

"Domnul Dragoi este un baiat, pentru ca este foarte tanar si la varsta mea il pot numi baiat, inteligent si foarte bine pregatit, foarte abil in relatiile publice, care a reusit sa obtina cateva succese pe piata internationala, dar cu anumite consecinte negative pe termen lung, pentru ca dansul nu a putut obtine un nivel al dobanzilor comparabil cu alte tari", spune Mircea Cosea, pentru Business24.

Profesorul de economie spune ca are rezerve fata de Bogdan Dragoi, din cauza lipsei de experienta pe care acesta o are, in politica bugetara si fiscala.

Bogdan Dragoi nu are capacitatea de a conduce un minister

"Nu are capacitatea de a conduce un minister, pentru ca prestigiul sau in interiorul ministerului este foarte redus. Este o persoana destul de inchistata in propriile probleme, si este prea mult legat de interesele pe care domnul Videanu le-a avut in economie si care nu sunt foarte laudabile. Dar este foarte bine pregatit".

Mircea Cosea spune ca nu il cunoaste pe Lucian Bode, noul ministru de Economie.

"Pe domnul Bode, cu scuzele de rigoare, habar nu am cine este in campul lui de activitate. In calitate de ministru al Economiei trebuie sa fie creator de strategii economice, politici economice.

Trebuie sa aiba niste concepte foarte clar despre modelele de dezvoltare a Romaniei si mai ales o idee foarte clara in legatura cu masura in care noi va trebui sa ne cooptam la ultimele masuri ale UE si mai ales la ceea ce il asteapta in urmatoarele zile, si anume privatizarea companiilor cu capital majoritar de stat".

Pastrarea vechilor ministrii, mai ieftina si mai curata

Mircea Cosea spune ca ar fi fost mai bine daca se pastrau fostii ministri, pentru ca "ar fi fost mai ieftin si mai curat, pentru ca tot dansii sunt de fapt".

"Cei care sunt acum ministrii sunt "oamenii de casa" ai fostilor ministrii. Sunt legati de anumite persoane care au avut un rol important in ministerul respectiv sau in guvernul respectiv. Era mai bine daca ramaneau cei care au fost", precizeaza Mircea Cosea.

Acesta spune ca nu vede o corelare a acestei masuri politice cu ceea ce se doreste in piata si cu ce isi doreste populatia. "Oamenii nu isi doresc o continuitate a guvernului Boc, ci o schimbare"

Nici Opozitia nu are masuri foarte bune, care sa "ne epuizeze".

"Ei au niste masuri de corectie, de completare si de ajustare, dar nu sunt masuri care sa reformeze economia Romaniei in directia principala pe care trebuie sa mearga. Aceasta ar trebui sa fie reducerea indatorarii externe, autofinantarea prin resurse proprii si punerea in valoare a resurselor de competitivitate a Romaniei, cum este agricultura.

La Agricultura este un domn care nu a iesit cu nimic in fata in ultima perioada. Nu il cunoastem ca un om care a emis idei de politici agrare sau care a emis niste judecati in legatura cu politica agrara a Romaniei. Nu am nicio speranta de la acest guvern, pentru ca este un guvern sub tutela fostului guvern", puncteaza Mircea Cosea.

#guvern romania, #ministrii cabinet UNgureanu, #ministru economie, #ministru finante , #Ministri