De ce primim de la UE bani cu taraita?

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 13:03
1040 citiri
De ce primim de la UE bani cu taraita?

Reluarea platilor suspendate - in valoare de minimum 600 de milioane de euro - pentru Programul Operational Regional va fi reluata treptat, incepand poate chiar cu acest an, a declarat marti ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

Bruxelles-ul a inceput sa evalueze, la 28 noiembrie, masurile luate de autoritatile romane pentru a fi deblocate fondurile suspendate in iunie in cadrul Programului Operational Regional.

In urma analizei pe care o face Comisia Europeana, se poate da unda verde pentru deblocarea platilor sau fondurile pot ramane suspendate mai mult timp.

"Asteptam incepand de saptamana aceasta vesti bune in ceea ce priveste reluarea platilor, dar e foarte probabil ca vor fi decizii nu vizand toate programele care in momentul de fata sunt sub aceasta restrictie de trasnmitere de cerere de rambursare, ci program cu program. Va fi probabil o deschidere treptata, graduala, pentru diferite programe", a declarat Leonard Orban, intrebat in legatura cu platile suspendate.

Leonard Orban a explicat procesul care se deruleaza in prezent pentru luarea unei decizii

"Este vorba de reglarea treptata a problemelor care exista in momentul de fata, un subiect care este chiar in prezent discutat este cel al finalizarii si agrearii unor corectii financiare pentru reverificarile care au fost facute pentru toate cererile de rambursare transmise pana in prezent Comisiei Europene. Exista un mecanism de conciliere, intai intern si dupa aceea cu Comisia Europeana, astfel incat va trebui sa se ajunga la niste formule acceptabile", a adaugat ministrul.

"Propunerea este facuta de fiecare autoritate de management, dupa aceea aceasta chestiune e conciliata intern cu ceea ce a decis autoritatea de audit romana. Ulterior, propunerea trebuie pusa de acord cu CE. E un proces complicat, care in aceasta saptamana este in plina derulare si in masura in care el se incheie pe diferite programe, este foarte posibil ca vom putea relua gradual acest proces de transmitere a cererilor de rambursare", a precizat Orban.

Ministrul a declarat ca este vorba de deblocarea a minim 600 de milioane de euro, daca vor fi deblocate toate programele. Potrivit lui Leonard Orban, Comisia a promis ca, "in masura in care se vor debloca aceste programe si cererile vor fi imediat transmise, vor putea sa ne dea cat mai repede banii, chiar in cursul acestui an".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Leonard Orban fonduri europene, #Orban delcaratii reluare fonduri europene , #Ministri