Diaconescu cere trecerea consilierilor economici in subordinea MAE

Duminica, 18 Martie 2012, ora 17:45
1416 citiri
Diaconescu cere trecerea consilierilor economici in subordinea MAE

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a cerut duminica trecerea consilierilor economici din ambasade din subordinea Ministerului Economiei, in cea a MAE, pentru imbunatatirea actiunilor diplomatiei pe acest plan.

"Consilierii economici nu se mai afla la MAE, deci diplomatia economica tine mai mult de vectorul politic in acest moment. Dupa parerea mea, aceasta situatie ar trebui modificata si sa avem curajul sa le includem intr-un pachet unitar pentru ca la fiecare ambasada exista consilieri economici, exista birou economic, sunt in subordinea Ministerului Economiei. Iar relatia cu ambasadorul sau cu seful misiunii este relativ ambigua", a explicat el.

"Din punctul meu de vedere, sectorul privat este cel care are cele mai mari competente si capabilitati din aceasta perspectiva (a atragerii de investitii in Romania - n.r.)", a subliniat ministrul.

"Din punctul din vedere al reprezentantei diplomatice, conteaza efectele pe climatul politic pe care-l asigura relatia bilaterala, ca si cadrul juridic bilateral", a adaugat el.

"Ambasadorul Romaniei la Paris va organiza forumul economic si de cooperare intre Romania si Franta, dar componenta privata va fi prima invitata si prima care ar trebui interesata pentru a da substanta unei astfel de idei. Practic, asiguram toate expunerile internationale ale Romaniei", a oferit el ca exemplu.

"Noi organizam o expozitie internationala, depinde insa de sectorul privat daca este interesat sa vina cu productia de vinuri sau cu productia de mobila. Noi asiguram cadrul juridic pentru infiintarea unor banci de garantare, de exemplu in spatiul rus, depinde insa de bancile din Romania care 80% sunt private daca doresc sa participe la garantarea afacerilor si contractelor pe acest spatiu", a conchis Diaconescu.

Intrebat care este cel mai important partener economic al Romaniei in UE, Diaconescu a raspuns: "N-am o ierarhie si nici n-ar fi normal s-o facem. Ceea ce pot spune este ca partenerii economici ai Romaniei intr-adevar au un argument foarte serios atunci cand vorbim de preferinte.

Din acest punct de vedere, membrii fondatori traditionali ai UE, adica Italia, Franta, Germania sunt si principalii nostri parteneri economici, ca si Olanda de altfel. Aspect care, sigur, ajuta componenta politica".

El a dat asigurari ca relatia cu Germania functioneaza foarte bine din punct de vedere economic. "Politic nu prea avem ce sa adaugam, pe acest palier. Sigur ca suntem intersati ca dezvoltarea pe toate domeniile sa fie foare buna, Germania sprijina Romania in toate demersurile politice pe care le initiaza.

Evident, au si o serie de dificultati punctuale... este vorba de anumite probabil inertii in legatura cu functionarea administratiei fata de investitia germana. Dar, pe de alta parte, nu ne cer preferinte si nu fac o legatura intre optiunile politice - care oricum sunt de parteneriat, in legatura cu proiectele economice. Sunt extrem de seriosi", a spus el.

In ceea ce priveste alegerile din Franta, "atata vreme cat politica externa, conform Constitutiei franceze, este gestionata in mare masura la nivelul sefului statului, urmarim cu foarte mare atentie declaratiile si asumarile de raspundere in fata electoratului pe care le fac candidatii", a precizat Diaconescu.

"Fara a omite faptul ca ne aflam intr-o campanie electorala, cei care respecta proiectul european, cei pentru care idealul european si toata argumentele, de la Tratatul de stabilitate pana la deciziile PE in ceea ce priveste evitarea discriminarii, aceste proiecte sunt importante pentru ei, pentru candidati, reprezinta si pentru noi un argument incurajator", a spus el.

El a subliniat ca nu isi poate exprima preferinta privind un candidat "dar in valorile europene credem cu totii si stimularea acestor valori reprezinta un deziderat pe care-l asteptam mai ales de la un membru fondator atat de important ca Franta, sa fie continuat".

#declaratii Cristian Diaconescu, #consilieri economici MAE , #Ministri