Diaconescu: Romania si-a configurat o identitate externa clara

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 19:31
1406 citiri
Diaconescu: Romania si-a configurat o identitate externa clara

Romania a reusit sa-si configureze o "identitate externa clara", avand ca "element de referinta apartenenta la familia europeana si euroatlantica", a afirmat Cristian Diaconescu, la aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Ministerului Afacerilor Externe.

"Revolutia din decembrie 1989, care a dus la rasturnarea regimului comunist, a mobilizat eforturile de recreare a elitei diplomatice, capabile sa contribuie, intr-o prima faza, la aducerea Romaniei la o postura de normalitate in relatiile internationale, iar ulterior la indeplinirea obiectivelor nationale majore de integrare europeana si euroatlantica.

Subliniez contributia determinanta pe care diplomatia romana a avut-o in procesul de aderare a tarii noastre la NATO, in anul 2004, si la Uniunea Europeana, in anul 2007", a declarat seful diplomatiei de la Bucuresti.

Romania a reusit sa-si configureze "o identitate externa clara, avand ca element de referinta apartenenta la familia europeana si euroatlantica. Participarea la proiectul european si la activitatea Uniunii Europene, la misiunile Aliantei Nord-Atlantice au venit, astfel, in continuitate cu aportul diplomatiei romane de-a lungul istoriei noastre moderne, adaugandu-se efortului general de dezvoltare interna, asigurare a securitatii si consolidare a prosperitatii nationale.

Marca de continuitate istorica a diplomatiei se reflecta in participarea vizibila si apreciata a Romaniei la activitatea organizatiilor cu vocatie regionala si universala menite sa instituie si sa apere pacea si securitatea internationala", a punctat Cristian Diaconescu.

Ministrul a evocat dezvoltarea relatiilor cu statele vecine prin dialog si cooperare, "contributia diplomatiei romane la apropierea vecinatatilor noastre de sistemul de principii si valori ale comunitatii careia ii apartinem, sustinerea cu consecventa si onestitate a cooperarilor regionale ca sursa de stabilitate si prosperitate".

#Cristian Diaconescu identitate Romania, #Diaconescu identitate externa Romania, #Diaconescu MAE NATO UE , #Ministri