UPDATE. Silaghi si-a retras candidatura, Ponta va face o alta nominalizare

Luni, 19 August 2013, ora 15:56
1830 citiri
UPDATE. Silaghi si-a retras candidatura, Ponta va face o alta nominalizare

Fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, este acuzat de DNA ca a primit mita de 200.000 de euro de la Nelu Iordache, patronul firmei Romstrade si unul dintre "regii asfaltului". In urma acestor cercetari, Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor.

PNL va face o noua nominalizare pentru aceasta pozitie, dupa ce va expira mandatul de ministru interimar al premierului, asa cum a declarat premierul Victor Ponta.

"Silaghi s-a retras. PNL trebuie sa faca o alta propunere pe care sa o inaintez presedintelui (...). Regret ca domnul Silaghi se afla in aceasta situatie. El va merge la DNA si va da explicatiile necesare", a spus premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa, la care a luat parte si Daniel Chitoiu, vicepremier si vicepresedinte al PNL.

Solicitarea DNA, un semnal de alarma

Analistii contactati de Business24 comenteaza diferit "cazul Silaghi". In timp ce profesorul de economie Mircea Cosea sustine ca solicitarea DNA reprezinta o un semnal de alarma pentru economia Romaniei, consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu se arata mai retinut.

"Solicitarea DNA pentru inceperea urmarii penale in cazul lui Silaghi nu este un semn bun pentru economia Romaniei. De asemenea, reprezinta o bila neagra pentru premier, pentru ca a insistat foarte multe ca Ovidiu Silaghi sa preia portofoliul ministerului Transporturilor", spune Mircea Cosea.

Totodata, analistul crede ca "asistam la descalcirea unor retele de furtisaguri comune care se transmit transpartinic si transministerial, adica sunt oameni care au posibilitatea sa intre in relatii de interese cu orice ministru, de la orice partid, in orice situatie. Acest aspect ne face sa ne intrebam cine conduce Romania pana la urma?", se intreaba retoric Mircea Cosea.

El mentioneaza ca solicitarea DNA pentru inceperea urmarii penale in cazul Silaghi este "un inceput, dar, ca multe lucruri si multe inceputuri din Romania, nu stim exact ce finalitate va avea".

De asemenea, in opinia sa, asistam la un precedent, din perspectiva implicarii unui premier in privatizarea unei companii de stat. "A mai fost un caz oarecum similar, cand Adrian Nastase s-a implicat intr-o privatizare si stim cu totii care au fost urmarile", adauga Mircea Cosea, facand referire la privatizarea Petrom in care a fost implicat fostul premier.

O privatizare dorita "cu ardoare" de Ponta

In opinia lui Ionel Blanculescu, termenul prevazut in contractul de privatizare este "unul foarte strans" , tinand cont de faptul ca "reprezentantii Consiliului Concurentei au spus ca au nevoie de o luna doar ca sa analizeze", precizeaza consultantul. In ciuda acestor dificultati administrative, privatizarea poate continua, mai ales ca "pemierul a spus ca isi doreste succesul acestui proces", aminteste Ionel Blanculescu.

Pe de alta parte, in opinia lui Mircea Cosea, asistam la un precedent, din perspectiva implicarii unui premier in privatizarea unei companii de stat. "A mai fost un caz oarecum similar, cand Adrian Nastase s-a implicat intr-p privatizare si stim cu totii care au fost urmarile", adauga Mircea Cosea, facand referire la privatizarea Petrom in care a fost implicat fostul premier.

Relu Fenechiu: Basescu nu vorbeste cu subinteles fara motiv

Intrebat ce parere are despre anuntul DNA fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a spus, intr-o interventie la Digi24 ca "Traian Basescu atunci cand vorbeste cu subinteles, nu o face degeaba, ci in urma aflarii unor informatii pe care nu ar trebui sa le aiba".

Fostul ministru Relu Fenechiu a amintit de interventia presedintelui la scurt timp dupa nominalizarea lui Ovidiu Silaghi la ministerul Transporturilor.

Presedintele Romaniei spunea, intr-o conferinta de presa din luna iulie, ca nu se grabeste sa ia o decizie cu privire la numirea lui Ovidiu Silaghi, pe care il compara cu "apa sfintita". Mai mult, seful statului adauga ca "a constatat si in trecut ineficienta" lui Silaghi.

DNA cere aviz Camerei Deputatilor pentru urmarirea penala

Procurorii au cerut Camerei Deputatilor aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Silaghi, pe care il mai acuza de trafic de influenta.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta in forma continuata, fapte despre care exista indicii si date ca ar fi fost savarsite in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor.

Potrivit DNA, "exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, in schimbul asigurarii derularii contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor) si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil".

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", se arata in comunicatul DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#urmarire penala Silaghi, #Ovidiu Silaghi DNA, #mita Silaghi Nelu Iordache, #Silaghi ministru Transporturi , #Ministri