Dosarul privatizarilor strategice, amanat pentru 3 octombrie

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:44
1763 citiri

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat luni pentru 3 octombrie dosarul in care fostul ministru al Economiei Codrut Seres si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy au fost trimisi in judecata pentru tradare prin transmitere de secrete, in dosarul privatizarilor strategice.

La termenul de luni, avocatii au propus audierea mai multor martori, audiere amanata pana la ascultarea CD-urilor cu inregistrari telefonice si ambientale efectuate de procurori.

Ascultarea materialelor inregistrate a fost facuta pe timpul verii la ICCJ, in prezenta procurorului de sedinta si a avocatilor inculpatilor, dupa ce acestia din urma au sustinut ca transcrierile aflate la dosar nu corespund cu discutiile pe care le-au purtat clientii lor.

Tot la termenul de luni, avocatul lui Mihai Dorinel Mucea a cerut reaudierea clientului sau, pentru ca acesta doreste sa dea un supliment de declaratie.

Istoricul cazului

Pe data 30 martie 2009, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au trimis in judecata pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres si pe fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy in dosarul privatizarilor strategice.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Kerekes Gabor, Calin Mircea Flore, senior director Credit Suisse First Boston (CSFB) Europe Ltd. Londra, cu dubla cetatenie, romana si engleza, cetateanul ceh Michal Susak, Mustafa Oral, de origine turca.

Pe data de 11 aprilie 2009, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a conexat dosarele lui Vadim Benyatov, acuzat de spionaj, cu cel al lui Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu, acuzati de tradare prin transmitere de secrete. Ulterior, ICCJ a decis conexarea acestui dosar cu cel al fostilor ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy.

Potrivit procurorilor, in perioada 2005-2006, in calitate de ministru si presedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, Codrut Seres ar fi contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale.

In rezolutiile intocmite de procurori se arata ca fostul ministru al Economiei ar fi avut mai multe intalniri, in cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ ce urma sa fie promovat in Guvern, privind vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, aflat in portofoliul MEC-OPSPI, in favoarea Asociatiei salariatilor Petrom (PAS), controlata de Liviu Luca.

Proiectul de lege nu a fost adoptat insa de Guvern, din cauza opozitiei unor ministri.

Pe 18 aprilie 2007, Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, precum si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete.

Ulterior, Vadim Benyatov a fost trimis si el in judecata.

Potrivit procurorilor, Vadim Benyatov a initiat si constituit un grup infractional organizat extern, format din Stamen Stancev, Susak Michal, Mustafa Oral, la care au aderat si pe care l-au sprijinit Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din Ministerul Economiei, si Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Grupul era concentrat pe obtinerea de date si informatii secrete referitoare la privatizarea unor societati strategice romanesti din domeniile energetic si de comunicatii.

Procurorii mai spun ca Benyatov a folosit informatiile obtinute de la ceilalti membri ai grupului infractional organizat atat cu prilejul intalnirilor oficiale in procesele de negociere, cat si in cadru extraoficial, cu Dorinel Mucea, Radu Donciu si Zsolt Nagy.

#dosar privatizari strategice, #proces Codrut Seres, #proces Zsolt Nagy , #Ministri