Farmacistii nu sunt de acord cu ieftinirea medicamentelor

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 10:24
1607 citiri
Farmacistii nu sunt de acord cu ieftinirea medicamentelor

Farmacistii si producatorii nu sunt de acord cu ieftinirea medicamentelor si cu reducerea adaosului care sustin ca pacientii vor avea de suferit daca Ministerul Sanatatii va modifica, de la 1 august, preturile de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate, relateaza Mediafax.

Ministerul Sanatatii a organizat, joi, o dezbatere publica pe baza proiectului de Ordin privind privind aprobarea metodologiei de clacul, a Listei si preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate nominalizate prin hotarare de Guvern, in conditiile legii.

Conform proiectului de act normativ - aprobat de ministrul Sanatatii, Cseke Attila - Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta, in continuare, de catre autoritatile sanitare.

Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.

Dezbaterea, care a durat peste doua ore, a fost considerata de bun augur de catre farmacisti, distribuitori si producatori, acestia sperand ca propunerile lor sa fie luate in seama de autoritati, altfel farmaciile vor da faliment, iar exportul paralel de medicamente va creste in detrimentul bolnavilor din Romania.

Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, a spus ca farmaciile se vor inchide daca adaosul comercial va fi redus. 

"Deja multe farmacii nu mai elibereaza medicamente gratuite si compensate. Mai mult, orice farmacist care elibereaza medicamente peste valoarea conctractata va suporta diferenta din buzunar. Sunt zeci de farmacisti in aceasta situatie. De asemenea, exista distribuitori neplatiti de doi ani, iar acestia nu vor mai aduce medicamente in farmacii", a declarat Clara Popescu.

La rindul lui, Sorin Popescu, director AMGEN, a spus ca, in 2010, spitalele au consumat, 10,6% din medicamentele utilizate din Rominia in valoare si 5,5% in volum. Restul a fost consumat de farmacii. Medicamentele compensate si neplatite reprezinta 1,12 miliarde euro, dintre care 660 milioane euro in termenele de plata, 330 milioane de euro peste termenele de plata si 130 de milioane euro reprezinta facturi neprimite la inregistrare.

"Aceste cifre indica foarte clar ca noi finantam sistemul de sanatate. De aceea, cerem sa ni se plateasca toti banii pe produsele livrate, iar noi sa dam cash autoritatilor 10 la suta din valoarea acestora", a explicat Popescu.

Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, pretul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneste de la pretul producator aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%.

#pret medicamente, #medicamente, #farmacisti, #producatori , #Ministri