Fenechiu: Nu mi-e teama de o condamnare in dosarul Transformatorul

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 14:00
1653 citiri
Fenechiu: Nu mi-e teama de o condamnare in dosarul Transformatorul

Relu Fenechiu a declarat, marti, la intrarea in sediul ICCJ, ca nu se teme de o condamnare in dosarul "Transformatorul", dupa ce s-a intamplat ieri, precizand ca spera sa fie achitat, insa trebuie sa ia in calcul si o eventuala condamnare, pentru ca "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".

Completul de cinci judecatori al instantei supreme continua, marti, judecarea recursurilor formulate atat de Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu, Mihai Bogdan Damian, Ioan Turbatu, Ion Marghidan, Petru Andronache, cat si de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie impotriva condamnarilor la inchisoare cu executare dispuse, in 12 iulie, in cazul celor sase inculpati.

Relu Fenechiu a declarat, la intrarea in sediul instantei supreme, ca este pentru prima oara cand un om de afaceri ajunge in fata instantei pentru un astfel de caz, o complicitate care nu este gandita decat prin prisma faptului ca un martor a afirmat ca l-a vazut o data in cabinetul unui director si prin prisma faptului ca anumite plati ale facturilor s-au facut inainte de termenul scandent.

"Niciodata nu a existat in istorie o condamnare pentru o astfel de fapta", a spus Fenechiu

Fostul ministru al Transporturilor a adaugat ca spera sa fie achitat de Completul de cinci judecatori al instantei supreme, dar ia in calcul si posibilitatea de a fi condamnat, "pentru ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".

Fenechiu a precizat insa ca, in opinia lui, judecatorii vor lua in considerare probele elocvente, sustinand ca el crede ca mai exista si dreptate in Romania

Intrebat daca se teme ca va fi condamnat, Fenechiu a spus ca se teme de foarte putine lucru, pentru ca a trecut prin multe lucruri, precizand ca nu se teme pentru el, ci pentru familia sa.

"Nu mi-e teama de o condamnare, dupa ce s-a intamplat ieri (condamnarea la patru ani de inchisoare cu executare a fostului premier Adrian Nastase, n.r.). Mi-as dori foarte mult ca procesul acesta sa fie televizat", a mai spus Fenechiu, precizand ca va cere instantei, daca se poate, acest lucru, pentru ca toata lumea sa vada ce se intampla.

Fenechiu a mai spus ca nu a gresit cu absolut nimic si ca a fost si este un om de afaceri care a facut demersuri pentru a-si vinde marfa.

Relu Fenechiu a mai spus ca a fost acuzat in mass-media ca a vandut produse vechi, scumpe, inutilizabile, care erau ramase pe stoc.

"Exista documente clare care arata ca in perioada 2002-2004 produsele vandute de firmele la care eram eu actionat erau de patru-cinci ori mai ieftine. Am adus dovezi ca produsele similare, care puteau exista pe piata de la firme similare, erau de patru-cinci ori mai scumpe", a precizat Fenechiu.

Relu Fenechiu cere o expertiza contabila si tehnica

In opinia lui Fenechiu, instanta ar trebui sa permita o expertiza contabila si tehnica, pentru a arata ca produsele au fost vandute, nu au ramas in stoc la firmele care le-au cumparat, dar si pentru a arata ca tot sistemul energetic foloseste produse fabricate inainte de 1990.

In 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema, in dosarul "Transformatorul", la cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, 6.327.390 lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova. Potrivit deciziei instantei, pentru Ioan Turbatu, limita raspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Marghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.

Decizia a fost atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

#DNA Relu Fenechiu, #dosar Transformatorul, #ancheta Fenechiu , #Ministri