Florin Georgescu: Nu suntem foarte bogati, trebuie sa fim disciplinati!

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 20:45
2063 citiri
Florin Georgescu: Nu suntem foarte bogati, trebuie sa fim disciplinati!

Ministrul propus al Finantelor, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca in trezoreria statului se afla circa 4,7 miliarde de euro ca "sold tampon, un fel de camara valutara, folosita pentru a finanta deficitul bugetar", astfel ca Romania nu este "foarte bogata", si a indemnat la prudenta.

"Legat de anumite afirmatii ca exista foarte multi lei si valuta in vistieria statului si ar putea fi utilizati pentru satisfacerea altor solicitari: este vorba de contul trezoreriei, este un cont transparent si reprezinta disponibilitatile statului, noi stiam de la BNR cati bani are trezoreria in fiecare zi, in lei si in valuta.

Afirmatia ca sunt vreo 5-6 miliarde in lei s-a facut intr-o perioada in care se aduna impozitele si taxele, dar dupa aceea, se reduc acele disponibilitati pentru ca se fac cheltuieli, pentru institutiile publice, pentru plata pensiilor, asa incat o fotografie la un moment este incorecta, fara sa vezi dinamica lucrurilor. Statul cheltuieste in fiecare luna mai mult decat incaseaza, deci are deficit.

Partea de valuta, este vorba de 4,7 miliarde care sunt conveniti cu organismele financiare internationale sunt stabiliti ca fiind tampon pentru finantarea acestor deficite lunare din Romania.

Este vorba de un sold tampon, un fel de camara valutara, folosita pentru a finanta deficitul bugetar. Nu suntem foarte bogati, nu avem niste bani pe care cineva sa poata sa ii imparta intr-o anumita zi, trebuie sa fim decenti, prudenti, rigurosi, disciplinati", a explicat Georgescu.

#Florin Georgescu declaratii, #Florin Georgescu fond Finante , #Ministri