Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, condamnati la inchisoare cu executare

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 16:50
1277 citiri
Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, condamnati la inchisoare cu executare

Instanta suprema i-a condamnat, marti, pe fostii ministrii ai Economiei si Comunicatiilor, Codrut Seres si pe Zsolt Nagy la inchisoare cu executare, in dosarul privatizarilor strategice.

Cei doi sunt acuzati de DIICOT de tradare pentru ca in procesele de privatizare a mai multor companii de stat ar fi oferit informatii clasificate unor operatori privati. DIICOT a cerut ca cei doi sa primeasca pedepse cu executare. Decizia de astazi a instantei nu este definitiva, recursul in acest caz urmand sa se judece la completul de cinci judecatori ai Curtii Supreme.

Fostul ministru al Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, potrivi deciziei instantei supreme. Judecatorii au comasat pedepsele si au dispus ca Seres sa o execute pe cea mai grea, de sase ani de inchisoare.

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional, pedeapsa cu executare.

Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare.

Procesul "privatizarilor strategice" a inceput in 20 aprilie 2007 doar cu acuzatii Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu. Stanchev, Mucea si Donciu au fost trimisi in judecata in 18 aprilie 2007, sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. In acelasi timp, s-a dispus judecarea separata a partii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

#acuzatii DIICOT, #fosti ministri condamnati, #dosar privatizari strategice , #Ministri