Grapini: Schimbarile legislative, adoptate doar dupa studii de impact

Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:15
1332 citiri
Grapini: Schimbarile legislative, adoptate doar dupa studii de impact

Autoritatile au initit o serie de proiecte pentru a simplifica birocratia si procedurile fiscale pentru reprezentantii mediului de afaceri, a anuntat Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Turism.

Masurile cu impact asupra mediului de afaceri vor fi luate numai dupa un dialog cu reprezentantii acestuia si dupa un studiu de impact financiar, a adaugat ministrul de resort.

"Mediul de afaceri se confrunta cu masuri care tin direct de domeniul economic, precum si cu cele din domenii conexe. Avem nevoie de produse de educatie competitive, de o reglementare buna a domeniului sanatatii, deoarece starea de sanatate a populatiei influenteaza calitatea mediului de afaceri. Impreuna cu echipa din noul Guvern am inceput un dialog deschis cu reprezentantii mediului de afaceri si am demarat deja cateva studii de impact", a precizat Maria Grapini.

Unul dintre proiectele demarate in acest sens este cel legat de etica in afaceri. In prezent, mediul de afaceri este "maltratat" de multe distorsiuni, atat din punct de vedere al prevederilor legale, dar si de modul in care se aplica efectiv legile.

Ministrul delegat a subliniat ca printre preocuparile sale se numara reducerea costurilor pe forta munca, dar si simplificarea birocratiei si a procedurilor fiscale.

"Trebuie profesionalizate departamentele din ministere. Constat ca sunt diferente de competitivitate intre salariatii de la stat si cei din companiile private. Functionarii publici trebuie sa lucreze eficient la fel ca orice alt salariat din companiile private", a precizat Maria Grapini.

In prezent, se lucreaza la un proiect legat de iesirea si intrarea in piata a companiilor, pentru ca aceste proceduri sa se faca repede si cu costuri mici. Conform studiilor de la Ministerul Economiei, acest proiect va face mult mai suportabila, din punct de vedere financiar, iesirea din piata a unei firme, iar cu fondurile economisite investitorul sa poata demara o alta afacere.

Pentru consolidarea mediului de afaceri, ministrul Maria Grapini a anuntat ca in perioada 2014-2016 procedurile de atragere a fondurilor europene vor fi mult simplificate. In acest sens, Ministerul Economiei lucreaza impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene la un proiect prin care si recuperarea investitiilor companiilor romanesti care au accesat fonduri europene se va face intr-un timp mai scurt.

#Grapini declaratii, #Grapini mediu afacerI, #Grapini masuri , #Ministri