Guvernul a aprobat modificarea legii finantelor publice locale

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 19:33
1247 citiri
Guvernul a aprobat modificarea legii finantelor publice locale

Guvernul a aprobat vineri un proiect de modificare a legii finantelor publice locale, care prevede diminuarea cu 5,5% a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale, a anuntat la Palatul Victoria ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Cotele defalcate din impozitul pe venit scad de la 77% la 71,5%, pentru a asigura resursele necesare finantarii de la bugetul de stat a standardului de cost per elev sau prescolar in invatamantul preuniversitar, care include ca element de cost si finantarea cheltuielilor cu bunuri si servicii.

La nivelul bugetelor locale, cotele defalcate din impozitul pe venit se reduc de la 44% la 40,5% incepand cu data de 1 ianuarie 2012, pentru municipii, orase si comune, de la 12% la 11% pentru judete, de la 21% la 20% pentru echilibrarea bugetelor locale.

In municipiul Bucuresti, cotele defalcate se reduc de la 44,5% la 43,5% pentru municipiul Bucuresti, de la 22,5% la 19% pentru sectoare si de la 10% la 9% pentru echilibrare.

De asemenea, actul normativ prevede eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare catre bugetele locale si ramanerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat.

Conform legii actuale, din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se aloca lunar, in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care s-a incasat acest impozit, o cota de 77% bugetelor locale.

Potrivit MFP, in prezent exista discrepante in modul de alocare a cotelor, in sensul ca din impozitul pe venit - respectiv din impozitul pe veniturile din pensii - se aloca cote numai unitatilor administrativ-teritoriale pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozite, respectiv numai municipiilor resedinta de judet unde au sediul Casele judetene de pensii, chiar daca beneficiarii de pensii sunt din tot judetul.

Finantarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile in unitatile de invatamant preuniversitar de stat a fost asigurata pana in anul 2011 din bugetele locale. Incepand cu anul 2012, finantarea acestor cheltuieli, care fac parte din finantarea de baza, potrivit Legii educatiei nationale, nr.1/2011, vor fi asigurate din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, afectand echilibrul bugetar prin diminuarea veniturilor bugetului de stat.AGERPRES

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gheorghe Ialomitianu legea finatelor publice, #impozit venit, #cote defalcate , #Ministri