Ialomitianu: Consolidarea fiscala a salvat Romania de la incapacitate de plata

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:58
1434 citiri
Ialomitianu: Consolidarea fiscala a salvat Romania de la incapacitate de plata

Romania ar fi intrat in incapacitate de plata, daca nu mergea pe consolidare fiscala, a declarat, joi, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.

"Vedeti, in momentul de fata toate tarile merg pe consolidare fiscala, pentru ca, daca nu ai consolidare fiscala, se inregistreaza un derapaj. Eu vreau sa va spun ca, daca nu mergeam pe cosolidare fiscala, Romania risca sa intre in incapacitate de plata. Am mers cu un buget realist, pentru ca trebuie sa ai o corelatie intre deficit si modul de finantare. Vedeti ca tari ca Germania, Italia, Spania intampina greutati privind finantarea", a spus Ialomitianu intr-un interviu acordat la postul public de radio.

"Acest buget este construit pe legile in vigoare. Au fost modificari privind plata pensiilor si salariilor la nivelul din septembrie, deci tot cadrul legal este in vigoare. Colegii mei au venit cu suplimentarea bugetelor, inclusiv la Ministerul Dezvoltarii", a mai afirmat Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a mentionat, totodata, ca deficitul pe care Romania il avea in urma cu trei ani a avut o influenta negativa pe pietele financiare.

"Le-am explicat colegilor din opozitie la Comisiile finante-buget ca nu mai putem merge pe deficite excesive, pentru ca sunt foarte greu de finantat si, daca putem spune, adancirea crizei este din cauza deficitelor excesive. Multe tari au mers pe deficite excesive si nu mai pot sa isi finanteze aceste deficite, fiind obligate sa ia masuri", a explicat Ialomitianu.

"Noi, la sfarsitul lui 2008, am avut un deficit excesiv de 5,4%, greu, care a influentat foarte mult perioada urmatoare, iar pe pietele financiare Romania nu avea credibilitate si a trebuit sa incheiem un acord cu Fondul Monetar", a mai spus seful MFP.

#gheorghe ialomitianu, #Ialomitianu consolidare fiscala, #Romania incapacitate plata , #Ministri