Impozitarea tuturor veniturilor, o masura mai buna decat majorarea TVA

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 14:07
1380 citiri
Impozitarea tuturor veniturilor, o masura mai buna decat majorarea TVA

Impozitarea tuturor veniturilor ar fi fost o masura mai buna decat majorarea TVA, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Potrivit ministrului, decizia Guvernului a fost una "grea", dar trebuia asigurat echilibrul macroeconomic.

"Ar fi fost o masura mai buna sa impozitam toate veniturile, dar va spun ca la nivel politic a fost greu sa se ia o decizie de acest gen. Si vedem ca mai multe tari din UE mai bine au majorat TVA decat sa extinda impozitarea tuturor veniturilor. A fost o decizie greu de luat, dar a avut un efect prociclic, a influentat consumul. Dar de ce s-a luat decizia de a majora un impozit? Pentru ca era afectat echilibrul macroeconomic. Nu puteam sustine politicile de restabilire a echilibrului macroeconomic", a spus Ialomitianu, vineri, la Bistrita, in cadrul unei intalniri cu mediul de afaceri local.

Ministrul Finantelor considera ca Romania nu era pregatita la sfarsitul anului 2008 sa faca fata crizei.

"Nu vreau sa politizez, dar la sfarsitul lui 2008 Romania nu era pregatita pentru a face fata crizei. Era un dezechilibru la nivel macroeconomic, am avut un deficit foarte mare, care era greu de finantat, Romania pierduse increderea pe pietele financiare. Sectorul economic a inceput sa se ajusteze, sa se adapteze crizei. Ce era de facut? Unul din urmatoarele lucruri: sa stingem focul, adica sa asiguram un echilibru la nivel macroeconomic, pentru ca sistemul de cheltuieli cu salariile, cheltuielile sociale, aceste sisteme nu erau sustenabile din punct de vedere financiar si Romania risca sa intre in incapacitate de plata; era o alta varianta, sa venim sa reducem impozitele si taxele tot ca o masura sa ajutam mediul de afaceri. Decizia a fost sa restabilim echilibrul macroeconomic, sa fie o zona de incredere. Si lucrul acesta s-a rezolvat prin incheierea unui acord cu FMI si Comisia Europeana", a mai declarat Ialomitianu.

Potrivit ministrului, masurile luate de Guvernul Boc pe perioada crizei au fost "corecte" si au avut si efecte pozitive asupra mediului de afaceri, deoarece "stabilitatea financiara e un lucru foarte bun".

Ialomitianu spune ca tarile din Uniunea Europeana care au amanat masurile de austeritate creeaza probleme Romaniei la aceasta data, de aceea este de parere ca incheierea acordului cu FMI si Comisia Europeana a fost de natura sa restabileasca echilibrul macroeconomic.

La intalnirea de vineri organizata de Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud si Camera de Comert si Industrie participa ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Economiei, Ioan Ariton, vicepresedintele Camerei Deputatilor Ioan Oltean, sefi de deconcentrate si oameni de afaceri.

#gheorghe ialomitianu, #impozitare venituri, #majorare tva , #Ministri