Kelemen Hunor: Plata CAS din drepturi de autor a fost o idee

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:59
1146 citiri
Kelemen Hunor: Plata CAS din drepturi de autor a fost o idee

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat pentru Mediafax ca plata contributiilor la asigurarile sociale din veniturile pe baza de drepturi de autor a fost doar o idee discutata in Guvern si ca urmeaza dezbateri in ministere, el, personal, nepronuntandu-se pana nu se va consulta cu specialistii.

Kelemen a spus ca ideea avansata in Guvern a fost aceea ca sunt venituri care fac exceptie de la plata contributiilor la asigurarile sociale (CAS), dar nu a fost o discutie cu argumente si nici nu s-a discutat cat la suta din veniturile pe baza de drepturi de autor sa fie dedus.

"Nu s-a luat o decizie si nici nu se contureaza o decizie. Discutiile vor continua in ministere", a spus ministrul, precizand ca nu poate oferi un punct de vedere asupra acestei idei, pentru ca trebuie sa discute mai intai cu cei de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si cu alti specialisti.

Kelemen a mai spus ca nu i s-a cerut sa exprime vreo pozitie pana la un anumit termen.

Ministrul a remarcat ca sunt persoane care traiesc doar din venitul pe baza de drepturi de autor si ar fi "aberant" ca ei sa nu plateasca asigurari sociale, in conditiile in care in alte tari ale Uniunii Europene asigurarile se platesc din orice tip de venit.

"Cred ca putem intra in normalitate si din acest punct de vedere", a spus Kelemen, mentionand, insa, ca trebuie sa aiba parerea specialistilor pentru a se pronunta.

Guvernul discuta ridicarea exceptiei de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare si revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

#autor, #cas, #drepturi, #hunor, #kelemen , #Ministri