Leonard Orban, respins de Parlamentul European

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 10:47
1284 citiri
Leonard Orban, respins de Parlamentul European

Candidatura lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi a fost respinsa. Ministrul Afacerilor Europene nu a primit numarul necesar de voturi in plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului in cadrul institutiei europene.

Votul a avut loc marti seara la Strasbourg, fiind secret, scrie Mediafax.

Au fost inregistrate 294 de voturi "impotriva" si 269 de voturi "pentru". De asemenea, au fost exprimate si 80 de abtineri din totalul de 643 de voturi inregistrate.

Orban primise aviz negativ si din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Leonard Orban afla marti daca pleaca la Curtea Europeana de Conturi

Votul PE, desi consultativ, este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg. Consiliul European, caruia ii apartine decizia finala, nu trece de obicei peste votul PE.

Orban: imi voi retrage candidatura

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca renunta la candidatura pentru postul de membru al Curtii Europene de Conturi in urma votului negativ primit, marti seara, la Strasbourg, in plenul Parlamentului European.

"Am hotarat sa imi retrag candidatura, desi votul PE are un caracter consultativ", a afirmat Orban.

De altfel, acesta precizase si inainte de audierea in Comisia de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie, ca in cazul unui vot negativ al Parlamentului European va renunta la candidatura, desi decizia finala apartine Consiliului European.

Orban considera ca faptul ca a primit un aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a avut "in mod cert o influenta importanta" si asupra votului din plenul PE.

"Regret rezultatul votului (...) Nu pot sa nu notez faptul ca disensiunile politice interne au fost transferate la nivel european, ceea ce e o chestiune din care nu castiga nimeni. Astazi a fost candidatura mea, maine vor fi alte probleme, insa e clar ca nu castiga nimeni din asemenea probleme", a mai afirmat Orban.

#Leonard Orban candidatura UE, #Orban candidatura PPE, #Orban functie Parlament European , #Ministri