Majorarea salariului minim, aprobata in Guvern saptamana viitoare

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 13:18
1253 citiri
Majorarea salariului minim, aprobata in Guvern saptamana viitoare

Salariul minim va fi majorat la 700 de lei pentru anul 2012, urmand sa fie aprobat prin Hotarare de Guvern in cursul saptamanii viitoare, a anuntat Sulfina Barbu, ministrul Muncii. Ea a precizat ca majorarea poate fi suportata de bugetul pe 2012.

"Noi am propus un salariu minim de la 700 de lei (pentru anul 2012, n.r.), am avut si o consultare cu partenerii sociali, dar am luat in calcul impactul bugetar, iar ca sa poata fi sustinut aceasta ar fi suma optima, in primul rand pentru a consolida un trend pozitiv al cresterii economice", a spus ministrul Muncii.

Sulfina Barbu a precizat ca impactul va privi aproximativ 125 de mii de salariati din sectorul bugetar si aproximativ 665 de mii de salariati din sectorul concurential, conform cifrelor furnizate de Inspectia Muncii.

Ministerul Muncii propune ca salariul minim brut pe tara garantat sa fie, incepand de anul viitor, 700 de lei, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, postat joi, spre dezbatere publica, pe site-ul institutiei.

In prezent, salariul minim brut este in prezent de 670 de lei

Potrivit proiectului, pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere pot fi sanctionati cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre personalul Ministerului Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului Muncii, se mai arata in proiect.

Circa 700.000 de salariati vor benegicia de aceasta majorare

"Impactul cresterii salariului minim pe economie va fi in sectorul bugetar asupra a aproximativ 125.000 de salariati si in sectorul concurential vor beneficia circa 665.000 de salariati, conform datelor de la Inspectia Muncii", a spus Sulfina Barbu.

Aceasta a precizat ca, daca ar fi luate in calcul datele furnizate de Institutul National de Statistica, in sectorul concurential ar fi mai putini angajati.

"Noi preferam sa mergem pe datele de la Inspectia Muncii, rezultate din ReviSal, pe baza celor declarate de angajatori", a precizat ministrul Muncii.

Potrivit estimarilor specialistilor din Ministerul Muncii, cresterea salariului minim pe economie va spori incasarile la bugetul de stat, pe contributii, la somaj, la pensii, la sanatate.

#sulfina barbu, #guvern majorare salariu minim, #salariu minim guvern , #Ministri