Ministerul Economiei propune infiintarea unei noi societati de stat: Casa de Comert, care se va ocupa de importurile si exporturile Romaniei

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:36
3368 citiri
Ministerul Economiei propune infiintarea unei noi societati de stat: Casa de Comert, care se va ocupa de importurile si exporturile Romaniei
Foto: CC0 Creative Commons

Ministerul Economiei propune infiintarea Casei de Comert, societate pe actiuni, detinuta de catre stat, avand ca scop integrarea si sindicalizarea ofertelor de afaceri, agregarea de capacitati ale acestora, in vederea ofertarii unor afaceri si obiective complexe, precum si prospectarea pietelor si promovarea produselor si serviciilor.

Conform unui proiect de Hotarare de Guvern, misiunea societatii va fi de a asigura promovarea bunurilor, serviciilor si afacerilor din sectoare economice diverse, actionand ca un intermediar intre oferta interna si cererea externa, sau intre oferta externa si cererea interna, avand ca tinta satisfacerea cererilor de oferta.

"Societatea va asigura atat managementul strategic (viziune, tinte, obiective), cat si cel operativ (resurse financiare, umane, promovare, contractare, derulare) al activitatilor specifice de comert exterior, in concept unitar si concentrat pe obiectivele de interes. Reprezentarea comerciala externa si interna integrata va veni in completarea reprezentarii comerciale externe si interne segmentate, conducand la reducerea costului tranzactiilor si la cresterea eficientei activitatii de promovare, reprezentare, ofertare si negociere la export si import", se mentioneaza in Nota de fundamentare.

Societatea va avea un capital social initial format din aportul in natura al statului, reprezentat de imobilul din str. Olari nr. 23, sector 2, Bucuresti, imobil care trece din proprietatea privata a statului, in proprietatea privata a societatii, precum si din 1,5 milioane lei aport in numerar.

Capitalul social in numerar varsat la constituire va fi de un milion de lei, dimensionat sa acopere investitia initiala in bunuri de capital precum si primele luni de cheltuieli de functionare corespunzatoare unei scheme minime necesare de personal. Diferenta de aport in numerar de 500.000 lei va fi varsata in termen de un an de la inmatriculare.

"Suma necesara constituirii societatii se suporta din bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare al Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Societatea va realiza venituri din indeplinirea obiectului sau de activitate", se mentioneaza in nota de fundamentare.

Acesta subliniaza ca, prin intrarea in circuitul economic a societatii se poate asigura cresterea eficientei si eficacitatii activitatilor de sustinere a afacerilor romanesti pe pietele externe, dar si de satisfacere a cererii pietei interne.

De asemenea, operatorul economic nou infiintat poate contribui la cresterea competitivitatii sectoarelor economice reprezentate si satisfactia companiilor cu potential de export prin sustinerea lor pe pietele externe. Acesta poate asigura totodata cresterea capabilitatii ofertarii proiectelor destinate obiectivelor complexe, si efectul de multiplicare economica prin atragerea firmelor in cadrul unor asemenea proiecte.

"Prin efectul de stimulare a exporturilor, activitatea societatii poate avea o influenta pozitiva atat asupra soldului balantei comerciale cat si asupra soldului balantei de plati a Romaniei", se mai mentioneaza in Nota de fundamentare.

Citeste si Dragnea anunta ca intr-o luna va fi infiintata o noua companie de stat: Casa Romana de Comert.

#Casa de Comert , #Ministri