Ministrul Sanatatii vrea firme private pentru managementul spitalelor

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 21:16
2138 citiri
Ministrul Sanatatii vrea firme private pentru managementul spitalelor

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat vineri seara, la Sovata, la intalnirea cu presedintii de Consilii Judetene, ca ar fi cateva solutii pentru un management profesionist al spitalelor, printre care a enumerat trecerea managementului spitalelor unor firme specializate, potrivit Newsin.

"Exista posibilitatea contractarii managementului in spitalele publice cu persoane juridice.

Exista o tendinta la nivel european si in foarte multe state, unde managementul este asigurat de catre firme private specializate, alese pe baza unei licitatii si se incheie un contract cu indicatori precisi care trebuiesc respectati de catre cei care administreaza.

Am preluat acest sistem care in alte state functioneaza", a spus ministrul Sanatatii.

O alta solutie pentru finantarea spitalelor care trec in administrarea autoritatilor locale si judetene ar fi, in opinia ministrului, concesionarea unor sectii. Presedintii Consiliilor Judetene i-au spus ministrului ca nu sunt dispusi sa preia spitalele, daca acestea nu sunt descarcate de datorii si daca nu li se asigura in continuare finantarea.

"Finantarea spitalelor este o problema si poate reprezenta o problema si mai serioasa. Vrem sa eliminam riscul ca spitalele sa vina in bratele noastre si sa ne trezim ca nu avem bani. Nu asta a fost discutia. Principiul descentralizarii a fost ca decizia administrativa sa vina insotita de resursele financiare.

Ce a fost alocat pentru sanatate trebuie sa urmeze descentralizarea deciziei", a declarat Liviu Dragnea, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. Dragnea a adaugat ca repartizarea banilor nu trebuie facuta de Directiile de Sanatate Publica, care la randul lor "ar trebui sa treaca in subordinea autoritatilor locale".

"Decizia ca DSP-urile sa decida impartirea banului nu este in regula. Asta ar insemna ca spitalele au fost aduse in subordinea autoritatilor locale, dar sunt tinute la cheremul prefectului si DSP-urilor. Asta este clar o parghie de santaj", a afirmat Dragnea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministru, #sanatate, #management, #spitale , #Ministri