Ministrul ucrainean al Economiei si-a dat demisia

Joi, 21 August 2014, ora 14:18
2479 citiri
Ministrul ucrainean al Economiei si-a dat demisia

Ministrul ucrainean al Economiei Pavlo Seremeta, implicat intr-un conflict cu premierul, si-a anuntat demisia joi, in contextul in care tara este devastata de un conflict sangeros in partea de est si este afectata de o grava criza economica.

"In loc sa lupt impotriva sistemului de ieri, am decis sa lucrez cu oamenii care vor crea sistemul de maine", a scris el pe pagina de Facebook, potrivit Mediafax

Seremeta a explicat joi presei ca "linia rosie" a fost incalcata miercuri, cand Guvernul a numit un reprezentant comercial, pe Valeri Piatnitki, sfidand dezacordul ministrului Economiei, in subordinea caruia se afla.

Demisia urmeaza sa fie supusa aprobarii Parlamentului, pentru a-si produce efectul.

Un economist format in Statele Unite, Pavlo Seremeta, in varsta de 43 de ani, dar si ministerul pe care-l conduce au fost criticati saptamana aceasta de catre premierul Arseni Iateniuk, care considera reformele intreprinse insuficiente.

"Nu sunt satisfacut de viteza si de amploarea reformelor", intr-un moment in care "separatistii sustinuti de Rusia fac totul sa sugrume economia ucraineana", distrugand infrastructura in estul industrializat si provocand prejudicii care se ridica la miliarde de dolari, a declarat miercuri Iateniuk, intr-o sedinta de Guvern.

Aflata intr-o recesiune aproape neintrerupta de peste doi ani, Ucraina s-ar putea confrunta cu o contractare de 6,5% a PIB-ului in acest an, potrivit Fondului Monetar International (FMI), care a salvat economia ucraineana de la asfixie acordand Kievului o linie de credit in valoare de 17 miliarde de dolari, in cadrul unui plan international in valoare de 27 de miliarde de dolari.

Pavlo Seremeta, un fondator al Scolii de Afaceri din cadrul prestigioasei Universitati Kiev-Moghila, a participat in mod activ la miscarea proeuropeana de contestare care a inlaturat de la putere, in februarie, regimul prorus al lui Viktor Ianukovici, dupa o baie de sange in centrul Kievului.

Nominalizarea sa, la fel ca a celei mai mari parti a ministrilor, a fost anuntata in Piata Maidan, simbolul miscarii de contestare in Kiev.

Aceasta este a doua demisie rasunatoare de aceasta saptamana, dupa demisia jurnalistei si militantei Tetiana Ciornovol, insarcinata cu lupta impotriva coruptiei in Guvern, care a denuntat "lipsa de bunavointa" a autoritatilor ucrainene in aceasta lupta.

Iateniuk si-a dat demisia la sfarsitul lui iulie, dupa ce Parlamentul a refuzat sa adopte legi nepopulare, insa Legislativul nu i-a aprobat demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Pavlo Seremeta demisie, #Pavlo Seremeta ministrul Economiei , #Ministri