Nicolaescu, inca un vis medical: Populatia sa-si faca evaluari de sanatate obligatorii

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 11:56
1736 citiri
Nicolaescu, inca un vis medical: Populatia sa-si faca evaluari de sanatate obligatorii

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri, in cadrul Forumului international privind obezitatea, ca se gandeste la posibile sanctiuni in viitor pentru cei care nu se vor prezenta la programele derulate de minister, precum cel privind evaluarea starii de sanatate a populatiei.

"Romania a efectuat in anii 2007-2008 un amplu program de preventie care s-a numit Program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, program care a cuprins aproape toata populatia Romaniei - spun aproape, pentru ca o parte din cetateni nu au vrut sa se prezinte la un asemenea program.

Si ne gandim ca in viitor sa introducem sanctiuni impotriva celor care nu vor sa aiba grija de sanatatea lor. Statul ofera toate posibilitatile dar si cetateanul trebuie sa aiba responsabilitate, pentru ca pana la urma trebuie si el sa inteleaga ca, asa cum isi poarta de grija, asa va trai", a spus demnitarul.

Potrivit rezultatelor programului national derulat in acea perioada, 54% din populatia Romaniei avea tendinte de obezitate. Din acest procent, 12% erau elevi, circa 29% tineri sub 35 de ani. Populatia cu varsta cuprinsa intre 35 si 54 de ani suferea de obezitate in procent de 60%, iar populatia cuprinsa intre 55 si 74 de ani era in procent de 68% obeza.

"Ingrijoratoare cifre si, ca atare, politicile publice trebuie sa plece de la radiografia pe care o intalnim in cadrul societatii. Indicele de masa corporala cu cat este mai mare, cu atat determina riscul de imbolnavire mai ales in domeniul bolilor cardiovasculare si diabet.

Mai stim ca persoanele supraponderale au un risc de deces de 1,5 ori mai mare decat persoanele care nu sunt supraponderale. Nu putem lasa lucrurile la nivel numai de identificare, de fotografiere, de diagnosticare", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaluare sanatate Eugen Nicolaescu, #obezitate Nicolaescu sanatate, #Nicolaescu sanctiuni sanatate , #Ministri