Orban: E posibil ca masurile Consiliului European sa nu fie suficiente

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 16:15
1082 citiri
Orban: E posibil ca masurile Consiliului European sa nu fie suficiente

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti ca este posibil ca masurile luate la Consiliul european din 9 decembrie sa nu fie suficiente pentru calmarea pietelor si ca nu este exclus sa fie convocata o noua reuniune a Consiliului european.

"S-ar putea ca masurile luate la Consiliul european din zilele de 8 si 9 decembrie sa nu fie suficiente pentru calmarea pietelor si de altfel am si constatat ieri ce s-a intamplat in diferite orase din UE. In momentul de fata n-as vrea sa speculez in niciun fel in ceea ce priveste eventualele masuri suplimentare care ar fi necesare" a declarat Ministrul Afacerilor Europene.

"Sunt foarte multe discutii in momentul de fata, sunt foarte multe optiuni. Unii spun de exemplu ca ar trebui sa existe o garantare fara o limita fixa ale diferitelor mecanisme, fie ca vorbim de facilitatea europeana de stabilitate financiara, fie ca vorbim de viitorul mecanism european de stabilitate", a mai spus Orban.

Orban: Ar trebui avuta in vedere emiterea de eurobonduri

"Sunt diferite alte masuri care sunt discutate. In momentul de fata, ele sunt respinse de unele state membre, in principal de Germania. Este greu sa anticipam in prezent daca se va merge cu aceste formule sau daca vor fi alte idei care vor fi luate in considerare. Eu am spus ca nu este exclus ca, datorita masurilor necesare pe termen scurt, sa fie convocata o noua reuniune a Consiliului european inainte de termenul normal, inainte de luna martie a anului viitor", a mai spus Orban.

"Sa nu uitam ca acel acord interguvernamental care a fost convenit la nivelul a 26 de state membre ar urma sa fie redactat catre finalul acestui an, apoi sa fie semnat in luna martie, la Consiliul european din 2012, si apoi sa fie ratificat de parlamentele statelor membre. Deci, este nevoie de un acord la nivelul parlamentelor din toate statele membre participante la acest acord interguvernamental", a mai spus Orban.

El a precizat ca va participa personal la eforturile de convingere asupra necesitatii ca Romania sa ia parte la aceste aranjamente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri Consiliu European, #Leonard Orban piete europene, #emitere eurobonduri , #Ministri