Renegocierea contractului cu Bechtel scade costul autostrazii

Joi, 04 August 2011, ora 00:57
1678 citiri
Renegocierea contractului cu Bechtel scade costul autostrazii

Renegocierea contractului cu Bechtel pentru autostrada Transilvania va reduce costurile finale estimate de la 9,9 miliarde de euro la 3,8 miliarde, a anuntat ministrul Tranporturilor, Anca Boagiu, potrivit NewsIn.

In conditiile actuale ale contractului, costul final al autostrazii ar fi fost de 9,9 miliarde de euro.

Costul pe care il vom avea de suportat in urma acestei negocieri, va fi de 3,8 miliarde de euro. Risipa pe care nu o mai face statul roman este de 6 miliarde de euro", a declarat Anca Boagiu, la finele sedintei de Guvern de miercuri.

Conform noilor termene, Bechtel va termina trosonul Campia Turzii-Gilau care este practic finalizat si va continua lucrarile la portiunea dintre Surplacu de Barcau si Bors, executat in proportie de 41% si care va fi finalizat in 2013, cu posibilitatea ca in 2012 sa fie dat partial in folosinta.

Pentru celelalte sase tronsoane, Ministerul Transporturilor va initia noi licitatii, Bechtel renuntand la executia lor.

"Statul roman este liber sa liciteze celelalte sase tronsoane, fara nicio pretentie din partea companiei Bechtel.

Una din clauzele existente din contract ne obliga sa nu licitam niciun tronson din cele ramase timp de doi ani", a declarat Boagiu adaugand ca pe traseul Gilau-Mihailesti documentatia este gata, iar pe tronsonul Targu Mures-Campia Turzii va fi reluata proiectarea.

Procedura licitatiei va putea fi initiata imediat dupa ce Bechtel va primi prima transa din platile restante ce se cifreaza la 90.000.000 de euro. Plata va fi facuta imadiat dupa rectificarea bugetara, iar cealalta transa va fi achitata la finele acestui an.

Boagiu a spus ca incadrarea in standardele de cost pe cele doua tronsoane ramase in executia Bechtel va reduce considerabil costurile.

"Din totalul de 2,2 miliarde de euro, cat erau prevazute initial pentru executarea celor 413 kilometri de autostrada, s-au executat 54 km si am cheltuit 1,25 miliarde de euro.

Ce am obtinut pe tronsoanele ramase: finalizarea tronsonului de la Surplacu de Barcau-Bors la 6,9 milioane de euro pe kilometru, iar la celelalte tronsoane costul pe care il estimam tinand cont de relief si de complexitatea tronsoanelor, este de 7,2 milioane de euro, dar vom vedea ce iese din licitatii", a afirmat ministrul Transporturilor precizand ca media anterioara a costurilor era de 24 milioane euro pe kilometru.

In plus, renegocierea a vizat si termenii contractuali privind penalitatile, termenele de executie, graficele de executie, achitarea sumelor restante si termenele de plata.

#autostrada bechtel, #anca boagiu, #contract bechtel, #renegociere contract bechtel, #bechtel , #Ministri