Romania ar putea coopera cu Israel pentru proiecte de transport gaz

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:40
2456 citiri
Romania ar putea coopera cu Israel pentru proiecte de transport gaz

Romania este interesata de posibilitatea identificarii unor interese comune cu Israel in participarea la unele proiecte regionale de transport gaze, propunerea fiind inaintata in cadrul intalnirii pe care ministrul Economiei, Ion Ariton, a avut-o joi cu omologul sau israelian, Shalom Simhon.

Intalnirea celor doi oficiali a avut in vedere dezvoltarea si diversificarea schimburilor comerciale romano-israeliene, precum si identificarea unor noi oportunitati de cooperare economica in Israel, in Romania si pe terte piete.

"Pornind de la preocuparea celor doua tari de a diversifica resursele de aprovizionare cu gaze naturale, a fost abordata si posibilitatea identificarii unor interese comune in participarea la unele proiecte regionale de transport gaze", a transmis un comunicat al Ministerului Economiei.

Romania s-a aratat dispusa sa dezvolte proiecte comune cu Israel

Partea romana si-a exprimat interesul de a atrage investitii din Israel si de a initia proiecte de cooperare in sectoare de interes pentru economia nationala, mai ales cele in care firmele israeliene detin tehnologii avansate, cum sunt energia, inclusiv energiile regenerabile, aeronautica, industria auto, industrie alimentara, industrie electrica si electronica, industria textila si lucrari de infrastructura.

In ceea ce priveste domeniul energiei electrice au fost prezentate partii israeliene, spre analiza, proiecte de modernizare, dezvoltare si diversificare a capacitatilor energetice, inclusiv prin realizarea de investitii green field", se arata in comunicat.

De asemenea, s-a convenit multiplicarea contactelor intre oamenii de afaceri din cele doua tari, intensificarea schimbului de misiuni economice in Romania si Israel, incurajarea firmelor in participarea la targurile si expozitiile organizate in cele doua tari, organizarea de forumuri de afaceri, seminarii si mese rotunde, imbunatatirea colaborarii intre organizatiile neguvernamentale, camere de comert, asociatii patronale.

"Partea romana a subliniat posibilitatile reale de cooperare in Israel in domeniul petrol si gaze, tinand seama de expertiza romaneasca in acest domeniu, prin acordarea de asistenta tehnica, livrarea de utilaje de foraj si componente, cooperarea la dezvoltarea infrastructurii pentru transportul si depozitarea gazelor naturale, pregatirea sau perfectionarea personalului specializat", se precizeaza in comunicat.

Romania a propus cooperare cu Israelul in domeniul clusterelor industriale

Un alt domeniu propus de partea romana pentru cooperare si investitii este cel al clusterelor industriale, existand interes din partea unor clustere de a atrage investitii in sectoare ca aeronautica, industria auto, industria alimentara, industria electrica si electronica, energii regenerabile, industria textila.

Intrevederea ministrului Ariton cu Shalom Simhon, ministrul industriei, comertului si muncii al Statului Israel, a avut loc in contextul participarii la consultarile inter-guvernamentale bilaterale romano-israeliene de la Ierusalim.

La discutii, demnitarul roman a fost insotit de experti din cadrul MECMA, iar din partea israeliana au fost prezenti experti din Ministerul Industriei, Comertului si Muncii, precum si inalti functionari din Ministerul Infrastructurii Nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transport gaz, #cooperare Romania Israel gaz , #Ministri