Romania exporta mai mult decat importa in domeniul agrar, pentru prima data in 20 de ani

Vineri, 14 Martie 2014, ora 16:36
2598 citiri
Romania exporta mai mult decat importa in domeniul agrar, pentru prima data in 20 de ani

Pentru prima data dupa 20 de ani, Romania are o balanta pozitiva de 324 de milioane de euro, in domeniul agrar, exporturile depasind valoarea importurilor, a declarat vineri, la Timisoara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"In comparatie, deficitul era in anul 2012 de 745 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca avem o crestere de 1,83 miliarde de euro fata de acum doi ani. Principalele produse pe care le exportam sunt: graul, floarea soarelui sau tigarile. In 2013 am exportat 4,7 milioane de tone de grau, chiar si din productii anterioare, in timp ce productia anului trecut a fost de 7,3 milioane de tone", a afirmat ministrul Daniel Constantin.

2015 va insemna liberalizarea exportului de carne pe piata unionala

Vicepremierul a mai anuntat ca anul 2015 va insemna liberalizarea exportului de carne pe piata unionala, dar si pe alte piete extracomunitare, dupa mai multi ani in care nu s-a mai exportat, mentionand ca este vorba despre carnea de porc si de vita, dar si de animale vii.

In alta ordine de idei, Daniel Constantin a subliniat faptul ca prezenta produselor romanesti a inceput sa fie simtita si pe rafturile marilor lanturi de magazine, problema fiind nu productia, necesara pentru satisfacerea necesarului populatiei, ci reteaua intermediara, dintre producator si raft, respectiv, depozitele si centrele de procesare a produsului primar.

Guvernul analizeaza reducerea TVA la 9% si la alte produse alimentare

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a mentionat faptul ca guvernul analizeaza posibilitatea reducerii TVA la 9% si la alte produse alimentare, respectiv la carne si la legume-fructe.

"Eu nu vreau sa introduc noi taxe si impozite numai ca sa reducem TVA. Pentru a evita acest lucru, urmarim rezultatele (scaderii TVA la paine, n.r.), pana in luna august, iar daca avem la paine, faina si cereale incasari cel putin similare cu un TVA de 24%, atunci putem merge fara alte taxe suplimentare pe reducere de TVA la carne, legume fructe sau alte produse agricole", a precizat vicepremierul.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a participat la Conferinta regionala PNDR 2020 intitulata "Satul romanesc are viitor", in cadrul procesului de consultare si informare ce are loc pentru pregatirea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

#romania export, #balanta comerciala, #romania import, #constantin agricultura , #Ministri