Romania, in urma cu masurile pentru dezvoltare durabila

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 17:00
1704 citiri
Romania, in urma cu masurile pentru dezvoltare durabila

Romania are in prezent o economie a carei structura este mult diferita fata de 1990, insa abia din 2012 incepe marea provocare in privinta emisiilor de CO2, conform protocolului de la Kyoto. Romania trebuie sa cheltuiasca 4-5 miliarde de euro pentru decontaminarea celor 1.200 de situri contaminate, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor

Romania trebuie sa aiba o viziune in aceasta privinta, iar banii sunt o alta problema de fond, a adaugat seful de la Mediu.

Romania trebuie sa cheltuiasca aproximativ 4-5 miliarde de euro pentru decontaminarea celor 1.200 de situri contaminate, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la conferinta Economia verde - Noua provocare a lumii contemporane.

"Din acest an am reusit sa alocam fonduri mai importante si anul viitor vom insista pentru unele studii care trebuie facute. Cum sa vorbesti despre o dezvoltare durabila asezata cand si in momentul de fata in unele domenii care tin, de exemplu, de eficienta energetica, inca e loc de mai bine in ceea ce priveste conceptia cu privire la ce vom face pana in 2020? Noi vrem sa privatizam - si este bine sa privatizam CET-uri, de exemplu - dar nu putem sa le privatizam pana nu clarificam problemele de reducere a emisiilor de CO2, care inseamna investitii de sute de milioane de euro. Cand avem peste 1.200 de situri contaminate in Romania care inseamna, ca si valoare, cel putin 3-4-5 miliarde de euro, atunci trebuie sa ai o viziune, trebuie sa ai o posibilitate de a aloca fonduri nu numai din buget, ci si din fondul de mediu si din banii de la Uniunea Europeana. Noi deja trebuie sa pregatim ce vom face in perioada 2014-2021", a spus Borbely.

In ceea ce priveste conceptul de dezvoltare durabila si cel de economia verde abordat la nivel mondial, Laszlo Borbely a mentionat ca exista diferente notabile intre statele in curs de dezvoltare care doresc mai multi bani pentru a ajunge din urma tarile dezvoltate.

"Desi opiniile diferitelor tari nu sunt intotdeauna convergente, acestea nu sunt radical opuse si cu siguranta nu sunt impotriva conceptului de dezvoltare durabila", a subliniat acesta.

Summit-ul de la Durban din acest an pe tema schimbarilor climatice reprezinta una dintre cele mai importante intalniri pe tema dezvoltarii durabile, a adaugat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Borbely dezvoltare durabila, #masuri ecologice Romania , #Ministri