Rusii cred ca domeniul economic poate dinamiza relatia cu Romania

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 10:56
1351 citiri
Rusii cred ca domeniul economic poate dinamiza relatia cu Romania

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri, dupa convorbirea cu omologul roman Cristian Diaconescu, ca domeniul economic poate deveni o locomotiva pentru dezvoltarea intregului complex al relatiilor bilaterale.

Serghei Lavrov a transmis un semnal pozitiv in ceea ce priveste extinderea relatiilor bilaterale economice dintre Romania si Rusia. "Suntem interesati de dezvoltarea relatiilor in domeniul economic, aceasta componenta putand sa devina o locomotiva pentru dezvoltarea intregului complex al relatiilor noastre", a spus Lavrov.

"Ne asteptam la o sedinta comuna interguvernamentala pentru cooperare economica", a punctat in acest senns Lavrov. Ministrul rus a mai spus ca este de acord cu "necesitatea dezvoltarii dialogului politic, necesitatea sporirii productivitatii si dezvoltarii cadrului juridic pentru cooperare".

In plus, Lavrov s-a aratat recunoscator pentru faptul ca partea romana s-a aratat disponibila pentru a discuta propunerea lui Dmitri Medvedev privind un nou acord de securitate paneuropean, precizand ca discutiile vor continua. Cristian Diaconescu a subliniat ca discutiile au fost substantiale si a indicat in repetate randuri o trecere la un nivel superior a discursului politic.

"Am avut o discutie de substanta cu ministrul Serghei Lavrov si am facut o evaluare obiectiva a stadiului relatiilor bilaterale. Am convenit asupra masurilor necesare care trebuie adoptate pentru ca relatia sa treaca la un nivel superior", a spus ministrul. Seful diplomatiei a mai spus ca in relatia romano-rusa, componenta economica dobaneste "o atentia particulara". Romania "priveste cu deschidere aprofundarea acestor relatii, iar intregirea cadrului juridic este un argument dinamizator in acest sens", a spus Cristian Diaconescu.

Acesta a prezentat partii ruse cele trei prioritati ale Romaniei in legatura cu aprofundarea relatiilor economice: reechilibrarea balantei comerciale, consolidarea pozitiei economiei romanesti in economia Rusiei si elaborarea si sustinerea unor proiecte comune pe terte parti.

Diaconescu a aratat ca exista "suficiente zone care pot fi mai bine exploatate", in special in ceea ce priveste implementarea tratatelor internationale si colaborarea pentru securitatea la Marea Neagra. In acelasi timp, ministrul roman s-a aratat convins de "continuarea si dinamizarea dialogului la toate nivelurile". In plus, el s-a aratat increzator in evolutiile pozitive care vor urma discutiei purtate cu Lavrov.

#pentru, #Lavrov, #spus, #relatiilor, #aratat, #priveste, #ministrul, #mai, #care, #Diaconescu , #Ministri