Strategia fiscala, elaborata pana la 20 mai

Marti, 16 Martie 2010, ora 09:23
842 citiri
Strategia fiscala, elaborata pana la 20 mai

Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2011-2013, prevazuta in legea responsabilitatii fiscale, va fi elaborata de un grup de lucru format aproape exclusiv din ministri, condusi de catre cel al Finantelor, documentul urmand sa fie definitivat si prezentat Guvernului spre aprobare pana la 20 mai. 

Grupul de lucru va fi format din ministrii Finantelor (ca presedinte), Administratiei, Transporturilor, Mediului, Educatiei, Apararii, Dezvoltarii, Economiei, Agriculturii, Muncii si Justitiei, precum si din presedintii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Casei Nationale de Pensii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Comisiei Nationale de Prognoza, Institutului National de Statistica si secretarul general al Guvernului, informeaza Mediafax.

In grupuri de lucru sectoriale vor fi inclusi si reprezentanti ai partenerilor sociali, mediului academic si universitar, conform unei hotarari de Guvern.

Ministrul Finantelor este obligat sa-l informeze in scris pe primul-ministru asupra deciziilor adoptate in cadrul grupului.

Conform calendarului de elaborare a strategiei, pana la 22 martie vor fi estimate indicele preturilor de consum si cursul de schimb al monedei nationale pe termen mediu, pana la 26 martie vor fi prognozate datoria publica si necesitatile de finantare din surse interne si externe, iar pana la 15 aprilie va fi prezentat un scenariu de baza al evolutiilor bugetare pe termen mediu.

Termenul limita stabilit pentru definitivarea strategiei fiscal-bugetare si prezentarea acesteia Guvernului spre dezbatere si aprobare este 20 mai.

Conform proiectului de lege privind responsabilitatea fiscala, pana la data de 30 mai a fiecarui an Guvernul trebuie sa prezinte Parlamentului o strategie fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani, impreuna cu declaratia de raspundere, iar in termen de o luna Parlamentul va aproba limitele privind soldul total si cheltuielile de personal obligatorii pentru urmatorii doi ani.

Strategia fiscala guvernamentala va include atat prioritatile in materie de cheltuieli si argumentarea acestora in detaliu, cat si o explicatie a modului in care Executivul intentioneaza sa isi imbunatateasca politica fata de mediul de afaceri.

La inceputul mandatului unui nou Guvern, acesta va anunta daca prin programul sau se incadreaza in ultima strategie fiscala aprobata de Parlament sau trebuie sa elaboreze un nou document. 

#fiscala, #ministri, #strategie , #Ministri