Sulfina Barbu: Restrictiile pe piata muncii nu pot fi justificate economic

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 15:53
1632 citiri
Sulfina Barbu: Restrictiile pe piata muncii nu pot fi justificate economic

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca efectele mobilitatii lucratorilor din centrul si estul Europei nu au fost negative si nu au condus la dezechilibre, iar mentinerea restrictiilor catre tarile din aceste zone nu pot fi justificate din punct de vedere economic.

"Muncitorul din est a fost cel care a ocupat, de cele mai multe ori, locuri de munca neacoperite de oferta existenta pe piata muncii autohtona", a mai spus demnitarul, la dezbaterea "Mobilitatea lucratorilor in Europa".

Ministrul Muncii a subliniat ca argumentul cel mai bun in acest sens e ultimul raport dat publicitatii de Comisia Europeana. Raportul arata ca libera circulatie a romanilor si bulgarilor a dus la o crestere a PIB-ului de 0,3% pentru tarile UE-27 si de 0,4% pentru tarile UE-15.

Barbu, care se intalneste tot miercuri cu comisarul european pentru ocupare, a aratat, de asemenea, ca nu exista date care sa demonstreze un impact semnificativ asupra somajului sau asupra salariilor muncitorilor in tarile de destinatie.

Ministerul muncii: statele UE ar trebui sa creeze locuri de munca

Studiul privind mobilitatea muncitorilor in cadrul UE, elaborat de Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Marea Britanie, arata ca aproximativ 60% dintre muncitorii romani au mai putin de 35 de ani. "Este cu siguranta un avantaj pentru statele gazda", a adaugat ministrul Muncii.

In acelasi context, Sulfina Barbu a reamintit pozitia comisarului european pentru ocupare, Laszlo Andor - "restrictionarea liberei circulatii a muncitorilor in Europa nu este o solutie la somajul ridicat. Ministrul muncii considera, astfel, ca tarile membre trebuie sa creeze locuri de munca si ca, in actualul context, restrictiile pe piata muncii nu ajuta.

"Nu este corect sa decidem noi cariera profesionala a unei persoane. Nu este corect ca noi sa decidem ca in Olanda sau Marea Britanie nu poate merge muncitorul roman, in schimb, in alte state membre, da", a mai spus Sulfina Barbu.

Potrivit datelor din 2010, romanii reprezinta cel mai mare grup de muncitori care traiesc intr-un alt stat membru (27%), urmati de polonezi (21%). Cei mai multi romani plecati la munca in strainatate lucreaza in Italia (41%), Spania (38%) si Germania (5%), in timp ce 11 state membre mentin inca restrictii pentru romani in spatiul comunitar.

#Sulfina Barbu restrictii piata muncii, #restrictii romani piata muncii , #Ministri