Titus Corlatean: Am facut plangeri penale impotriva firmelor care trimit in "sclavie" pe cei recrutati

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 11:33
1668 citiri
Titus Corlatean: Am facut plangeri penale impotriva firmelor care trimit in "sclavie" pe cei recrutati

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, sambata, comentand cazul muncitorilor romani repatriati din Libia, ca autoritatile de la Bucuresti au facut plangeri penale impotriva acelor firme din Romania care, facand angajari pentru strainatate, ii trimit de fapt in "sclavie" pe muncitori.

"Nu va ascund ca am facut plangeri penale impotiva celor din Romania, a firmelor din Romania, care isi bat joc de cetatenii romani, ii duc la promisiuni, la mai bine, si de fapt acolo avem de-a face cu un act de sclavie", a spus Corlatean, sambata, la MAE, unde are loc Ziua portilor deschise.

El a spus ca spera ca saptamana viitoare sa fie rezolvata problema celorlalti muncitori din grupul celor repatriati recent din Libia.

"Situtia in cazul Libia suna in felul urmator: a fost un litigiu intre angajator, intre compania respectiva... si aici o mare problema a ridicat-o modul in care angajatorul din Romania, firma din Romania, s-a comportat. Vorbim pana la urma de scalvie, vorbim pana la urma de lucruri care incalca flagrant legea. De altfel, noi am semnalat, am sesizat Parchetul, institutiile statului, sa faca astfel de investigatie. Litigul comercial, cel de acolo, din Libia, nu implica statul roman, dar, in mod evident am actionat prin ambasada, prin serviciul consular, prin consulul nostru de acolo, pentru a facilita gasirea unei solutii", a spus Corlatean.

El a oferit catva detalii legate de cazul grupului de muncitori romani din Libia: "A fost o chestiune si de bani, a fost o chestiune si de pasapoarte, au fost returnate o parte dintre ele, cu viza acordata, am reusit sa aducem deocamdata sase, mai sunt si alti romani si in zilele saptamanii viitoare speram sa rezolvam toata aceasta problema".

Un grup de 14 muncitori romani care au lucrat in Libia si au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de iesire din aceasta tara in urma demersurilor Ambasadei Romaniei la Tripoli, sase dintre acestia fiind repatriati joi.

MAE informa, pe 1 septembrie 2013, ca in fata Ambasadei Romaniei la Tripoli s-a prezentat un grup format din aproximativ 35 de muncitori romani, sositi in Libia prin intermediul firmei romanesti S.C. Interest Construct Euroart SRL, pentru a lucra in domeniul constructiilor civile, in interesul societatii libiene Rwafil Group. Actiunea muncitorilor romani, nemultumiti de relatia cu angajatorul, era, potrivit MAE, o forma de protest fata de situatia in care se afla si de sensibilizare a autoritatilor libiene pentru a interveni in rezolvarea cazului.

De asemenea, Ministerul preciza, la 1 septembrie, ca Ambasada de la Tripoli mentine legatura telefonica cu directorul firmei de intermediere din Romania, care a promis ca se va deplasa la Tripoli, pentru rezolvarea situatiei impreuna cu patronul libian, dar care nu si-a onorat niciodata promisiunea.

Ministerul preciza ca Directia Relatii Consulare din cadrul MAE roman l-a convocat de trei ori la MAE pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucuresti, caruia i-a solicitat sprijinul pentru returnarea de urgenta a pasapoartelor muncitorilor romani retinute de angajatorul libian.

#Ministru Externe Titus Corlatean, #plangesri penale Titus Corlatean, #angajati firme Romania , #Ministri