UPDATE Ramona Manescu, noul ministru propus la Transporturi

Duminica, 25 August 2013, ora 15:14
2969 citiri
UPDATE Ramona Manescu, noul ministru propus la Transporturi

Liderii PNL au hotarat, dupa trei ore de discutii, sa il lase pe Victor Ponta sa decida pe cine va nominaliza pentru sefia Ministerului Transporturilor. La mai putin de jumatate de ora de la anuntul liberalilor, Victor Ponta a spus ca este de acord cu Ramona Manescu si va trimite propunerea presedintelui Traian Basescu.

Conducerea PNL a luat in calcul, duminica, doua propuneri pentru portofoliul de la Transporturi, respectiv Nini Sapunaru si Ramona Manescu. Biroul Politic National al PNL s-a reunit duminica, de la ora 11,00, in sedinta, pentru a face o noua propunere privind conducerea acestui minister, dupa ce deputatul Ovidiu Silaghi, nominalizat pentru aceasta functie in urma cu o saptamana, si-a retras candidatura.

Cine este Ramona Manescu

Ramona Manescu este europarlamentar din noiembrie 2007, fiind realeasa in iunie 2009. Anterior, intre 2002 si 2004 a fost expert parlamentar, iar in perioada 2005-2007 a fost vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Tineret.

Manescu a intrat in politica in 1990, s-a inscris in Partidul National Liberal (PNL). In perioada 1996-1997 a fost presedinte al Organizatiei Tineretului National Liberal sector 6, iar intre 1996-2004 a fost membru al Departamentului de Relatii Externe a PNL. In perioada 2001-2002 a fost Ofiter International al Tineretului National Liberal (TNL) si vicepresedinte al TNL (2002-2005), scrie Agerpres.

Intre 2003-2005 a fost vicepresedinte al Federatiei Internationale a Tineretului Liberal (IFLRY) si raportor al Comisiei pentru Afaceri Externe a Delegatiei Reprezentantilor Nationali a PNL.

Europarlamentarul este licentiat in Stiinte Juridice, la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1999). A urmat studii postuniversitare la Colegiul National de Aparare din cadrul Universitatii Nationale de Aparare (2005) si in cadrul Academiei Nationale de Informatii din cadrul Colegiului Superior de Securitate Nationala (2006).

In 2006 a mai absolvit un master in Relatii internationale si integrare europeana, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti, precum si cursuri postuniversitare de Drept international public, drept comunitar, Relatii Internationale, Studii europene si euro-atlantice, Diplomatie la Institutul Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Ramona Manescu s-a nascut la 6 decembrie 1972, la Constanta si este casatorita cu primarul Sectorului 6, Rares Manescu.

In 2008, a fost declarata europarlamentarul anului 2008 la categoria Educatie si cultura in cadrul galei "The Parliament Magazine Awards".

Nini Sapunaru, o propunere "negociata" in presa

Joi seara, deputatul PNL Nini Sapunaru a anuntat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca a acceptat oferta presedintelui partidului de a ocupa functia ramasa vacanta la Ministerul Transporturilor, dupa condamnarea si revocarea lui Relu Fenechiu.

Informatia a fost confirmata de liderul liberalilor, dar surse Mediafax au afirmat ca aceasta propunere nu a primit acceptul premierului Victor Ponta, acesta solicitand o noua nominalizare pentru portofoliul ramas liber in Guvern.

Sambata, Ponta a declarat ca asteapta de la PNL o persoana cu experienta politica si imagine foarte buna pentru ministerul Trasporturilor si ca oficial nu a respins un nume deoarece nu a primit o propunere oficiala.

Intrebat insa daca va accepta ca Nini Sapunaru sa fie ministru al Transporturilor in cazul in care aceasta va fi propunerea PNL, premierul a explicat ca nu doreste sa comenteze, deoarece s-ar grabi degeaba, si ca asteapta decizia conducerii PNL, insistand asupra faptul ca este convins ca va fi o propunere foarte buna "sau poate chiar doua".

Ulterior, Antonescu a admis, pentru gandul.info, ca nu a discutat cu premierul despre nominalizarea lui Sapunaru.

Antonescu a precizat, atunci, ca urmeaza sa discute si cu premierul Ponta, dar ca "este normal ca pe un portofoliu care revine PNL, decizia, cel putin in ceea ce priveste propunerea sa fie a PNL". Liberalul a adaugat ca "crede sincer" ca Nini Sapunaru este o "propunere cu multe sanse de nominalizare" in BPN al PNL.

Si Sapunaru s-ar afla sub vizorul DNA

Dupa anuntarea nominalizarii neoficiale a deputatului liberal, presa a relatat ca firma Europroiect SRL, la care acesta a fost actionar, face obiectul unei cercetari a DNA.

La randul sau Sapunaru a declarat, sambata, ca nu mai are "nicio legatura" cu firma Europroiect SRL si ca, din 1997, cand a fost numit sef al Vamilor nu a mai fost implicat in activitatea de management a acesteia.

Deputatul PNL a precizat ca cercetarea pe care o face DNA asupra acestei firme "vizeaza direct administratorul firmei, fiind vorba de o presupusa infractiune savarsita anul trecut".

"Pentru corecta informare precizez ca nu mai am nicio legatura cu SC Europroiect SRL. Actiunile pe care le detineam la aceasta societate comerciala au fost cesionate in favoarea asociatului meu. Tot pentru corecta informare va spun ca, din anul 1997, de cand am fost numit secretar de stat, sef al Directiei Generale a Vamilor, nu am mai fost implicat in activitatea de management a respectivei firme. Am renuntat si la calitatea de actionar la aceasta firma pentru a nu lasa loc de interpretari sau pentru a nu se crea un conflict de interese, avand in vedere posibila mea desemnare in functia de ministru al Transporturilor", a precizat Nini Sapunaru intr-o declaratie transmisa Agerpres.

In reactie la aceste dezvaluiri, Crin Antonescu a afirmat ca atat el, cat si PNL, nu vor accepta niciodata ideea ca oameni ca Nini Sapunaru sau Ovidiu Silaghi, despre care nu au informatii ca ar fi gresit cu ceva, pot fi compromisi, indiferent de ce crede Ponta.

"Eu, ca presedinte al PNL, si PNL nu vom accepta niciodata ideea ca niste oameni despre care noi nu avem nicio informatie ca ar fi gresit ceva, cum este Nini Sapunaru sau domnul Silaghi, nu putem sa acceptam ideea ca pot fi compromisi. Asta eu nu o sa accept, indiferent cine ce crede si chiar indiferent de ce crede premierul", a spus Antonescu, la Antena 3.

Retragerea lui Silaghi

Silaghi s-a retras dupa ce procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva sa, pentru trafic de influenta in forma continuata, fapte despre care exista indicii si date ca ar fi fost savarsite in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor.

Ulterior, procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru ridicarea imunitatii parlamentare in cazul lui Ovidiu Silaghi. Aceasta cerere a ajuns deja la Camera Deputatilor.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut, sambata, ca o decizie in ceea ce priveste Ministerul Transporturilor va fi luata duminica, in sedinta Biroului Politic National.

#Ramona Manescu Ministru Transporturi, #cariera Ramona Manescu, #nominalizare Ministerul Transporturilor, #Nini Sapunaru Transporturi , #Ministri