Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Biris: Vor aparea probleme mari in aplicarea modificarilor Codului Fiscal

Biris: Vor aparea probleme mari in aplicarea modificarilor Codului Fiscal

Raspunsul autoritatilor fiscale in cazul contestatiilor intarzie si cu sase luni peste termenul legal, fapt ce decaleaza si deschiderea procedurilor in instanta, a declarat, marti, Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran, citat de NewsIn.

El spune ca in practica, in aplicarea modificarilor aduse Codului Fiscal vor aparea probleme mari, generate atat de intarzierea autoritatilor fiscale in solutionarea contestatiilor, cat si de lipsa pregatirii teoretice a personalului.

Astfel, companiile nemultumite de deciziile Fiscului, inclusiv ca umare a interpretarilor noilor modificari ale Codului Fiscal, le pot contesta in instanta, spune Biris, insa "un proces cu fiscul in cazul contestarii interpretarilor sale ar putea dura aproximativ doi ani".

"Nu te poti duce in instanta fara decizia de solutionare a contestatiei adresata initial Finantelor. Am asteptat si sase luni o astfel de decizie (desi termenul legal de raspuns este de 45 de zile-n.r.). 


Bineinteles, te poti adresa instantei pentru ca aceasta sa oblige Fiscul sa emita acea solutionare", a mai spus Biris.

Biris nu crede in capacitatea autoritatilor fiscale de a interpreta corect noile modificari ale Codului Fiscal.

"Nu stiu ce pregatire au ei si cat timp le va lua sa se armonizeze.


Nu am, insa, cunostinta sa se fi facut training-uri la Ministerul Finantelor, absolut necesare in cazul unor modificari de o asemena anvergura", spune Biris.


Modificarile Codului Fiscal vor fi adoptate in forma curenta saptamana aceasta, conform unor surse, urmand sa intre in vigoare la 1 iulie.


Una din principalele modificari este reprezentata de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, si impozitarea lor in consecinta.


Astfel, firmele ar fi obligate sa plateasca solidar cu angajatii toate contributiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de munca disimulate sub forma microintreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanta de Urgenta, prin intermediul careia vor fi adoptate modificarile, majoreaza si taxa "de solidaritate" pe cladiri, la un nivel dublu fata de propunerile initiale, de 50-200% din impozitul datorat in functie de numarul cladirilor aflate in proprietate si neinchiriate, si introduce impozitul de 16% pe tranzactii cu actiuni, pe toate tipurile de bonuri oferite de firme ca beneficiu supimentar angajatilor (cum ar fi bonurile de masa si cadou), precum si pe castigurile din dobanzi rezultate din conturi curente.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1258 ori
Citeste mai multe desprebiris cod fiscal probleme