Comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, eliminat

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 13:20
1906 citiri
Comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, eliminat

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice contractele aflate in derulare, prin acte aditionale, transmite Mediafax.

Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Executivului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobanda fixa.

Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, comisionul va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, in cazul in care pana la data scadentei contractului este mai mult de un an.

In cazul in care perioada pana la data scadentei este mai mica de un an, comisionul va fi de 0,5%.

Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro. 

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a elaborat inca de la inceputul anului proiectul de ordonanta de urgenta care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat sa se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.

Actul normativ presupune aplicarea prevederilor si pentru contractele aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare a ordonantei.

Astfel, bancile trebuie sa modifice pana in luna septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

#anticipat, #comision, #credite, #dobanda, #rambursare , #Ordonanta