Cum zapaceste guvernul piata muncii

Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 10:09
2729 citiri
Cum zapaceste guvernul piata muncii

Guvernul da ca solutie pentru plata "victimelor colaterale" ale ordonantei pensiilor o masura inexistenta in Codul Muncii.

Fara a sti exact cati bani va economisi statul prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat sau cate persoane intra sub incidenta ordonantei de urgenta pe care a promulgat-o, executivul se tine tare: nu modifica nici macar o virgula din textul de lege.

Mai mult decat atat, ca replica menita sa potoleasca spiritele agitate ale "victimelor colaterale" ale Ordonantei 230/2008 care interzice cumulul veniturilor de la stat cu pensia, ministrul muncii, Marian Sarbu, da ca solutie pentru asistentii sociali sau cei ai persoanelor cu handicap conventia civila. El a omis ieri sa spuna ca aceasta forma de contract din Codul Muncii a fost scoasa in perioada mandatului anterior la acelasi minister.

Astfel, administratiile locale sunt in situatia de a nu mai sti in ce conditii sa efectueze platile catre asistentii sociali, singura forma legala care le-ar ramane fiind contractul pe drepturi de autor, prin care nu pot plati o moasa, un asistent maternal sau al unei persoane cu handicap. In plus, in legea asistentilor personali se specifica clar ca persoanele care au in ingrijire oameni cu handicap sunt remunerate cu salariu. Contactat telefonic de EVZ, Sarbu a precizat: "Nu stiu ce conventie civila se aplica (in cazul asistentilor maternali sau al persoanelor cu handicap - n.r.). Pe partea de civil se ocupa Ministerul Justitiei".

Sarbu: "Nicio familie nu va pierde bani"

Sarbu a declarat ca s-a facut prea mult caz de victimele colaterale ale acestei ordonante de urgenta: asistentii maternali si cei ai persoanelor cu dezabilitati. "Nicio familie nu va pierde bani daca lucreaza pe baza de conventie civila", a dat asigurari Sarbu.

Il contrazice insa Ecaterina-Ani Jager, presedinta Asociatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap Neuromotor (AHNR). "Indemnizatia de insotitor este de patru milioane (de lei vechi - n.r.), or, salariul pe care il primea mama, care este pensionara si care este si asistentul meu personal, era cel minim pe economie. Deci cu un milion si ceva mai mult. Deci daca renunta la el vom primi mai putini bani, care chiar si-asa nu ne ajung", spune Jager.

Potrivit lui Sarbu, in Romania sunt 110.000 de persoane cu handicap care au dreptul la asistenti personali, dintre care doar 35.000 folosesc persoane care au o decizie de pensie.

Numarul persoanelor afectate necalculat pana in prezent

Primul-ministru, Emil Boc, si ministrul muncii nu stiu, insa, numarul persoanelor afectate de aceasta ordonanta si nici numarul "pensionarilor de lux" vizati de actul normativ.

Boc a recunoscut ieri ca Ordonanta 230/2008 a fost emisa fara a se fi facut, in prealabil, un calcul estimativ cu numarul persoanelor ce vor fi direct afectate. "Nu am facut punctual pe fiecare componenta o adunare a tuturor salariilor si a pensiilor din Romania", a spus Boc.

Totodata, el a mentionat ca primul efect al acestei masuri este "cel moral si de realizare a unui act de dreptate. In subsidiar este vorba despre realizarea unor economii", a precizat premierul. La randul sau, Sarbu a spus ca, "in acest moment, pentru ca unele situatii depind de structurile locale - de primarii, consilii judetene - centralizam toate aceste date si le vom prezenta".