Guvernul amana plata indemnizatiilor restante pentru revolutionari

Joi, 17 Iunie 2010, ora 17:43
3827 citiri
Guvernul amana plata indemnizatiilor restante pentru revolutionari

Guvernul a decis sa amane la plata si indemnizatiile restante destinate revolutionarilor, banii urmand sa fie achitati esalonat, in intervalul 2012-2014, fara ca decizia sa afecteze platile curente.

Indemnizatiile urmau sa fie achitate in acest an pentru aproximativ 5.000 de revolutionari ale caror certificate sunt reinnoite in 2010.

"Prin ordonanta de urgenta, Guvernul a decis esalonarea platilor pentru indemnizatiile restante ale revolutionarilor, incepand cu anul 2012.

Esalonarea se va face in functie de nivelul sumelor restante cu titlul de indemnizatie reparatorie.

Masura are in vedere in primul rand pastrarea echilibrului bugetar, avand in vedere ca in perioada urmatoare se estimeaza ca Secretariatul pentru Problemele Revolutionarilor urmeaza sa acorde circa 5.000 de certificate de revolutionari, iar asta inseamna ca vor fi facute atat plati pentru indemnizatiile curente, cat si pentru indemnizatiile restante incepand chiar cu anul 2004", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Ea a precizat ca pentru indemnizatiile restante al caror cuantum se situeaza sub valoarea a 10 salarii medii brute, suma restanta va fi platita in totalitate in anul 2012.

Pentru indemnizatiile restante in cuantum cuprins intre valoarea a 10 si 20 salarii medii brute, 50% din suma restanta va fi platita in 2011, iar restul de bani in 2013.

In situatia indemnizatiilor restante al caror cuantum depaseste valoarea a 20 salarii medii brute, 34% din suma restanta va fi achitata in 2012, 33% in 2013 si 33% in 2014.

"Prin esalonarea platilor restante pe o perioada de 3 ani, cheltuielile aferente anului 2010 se reduc cu doua treimi din suma totala estimata a fi achitata.

Efortul financiar pe care il presupune plata in anul 2012 a indemnizatiilor restante cuvenite acestor persoane se estimeaza la suma de 478 milioane lei", a spus Ioana Muntean.

Oficialul guvernamental a precizat ca platile curente vor fi efectuate "fara probleme".

Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, aprobata in 2004, prevede ca revolutionarii au dreptul la o indemnizatie lunara reparatorie, iar marii mutilati si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate beneficiaza si de o indemnizatie de ingrijire.

In luna mai, Guvernul a decis amanarea pentru intervalul 2012-2014 a drepturilor salariale castigate in instanta de catre bugetari, totalizand peste doua miliarde lei, pentru a limita deficitul bugetar in 2010 si in anul urmator, in conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii nu a avizat amanarea.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #indemnizatii, #revolutionari , #Ordonanta