Magistratii, sacrificati la rectificarea bugetara

Miercuri, 26 August 2009, ora 18:36
1657 citiri
Magistratii, sacrificati la rectificarea bugetara

Consiliul Superior al Magistraturii va pierde, in urma rectificarii bugetare de miercuri, 3.793.000 de lei, din care 1.872.000 de lei din banii pentru cheltuieli de personal, potrivit proiectului de ordonanta de Guvern obtinut de NewsIn.

Mai mult, CSM va primi 280.000 de lei la capitolul "bunuri si servicii", dar va ramane fara 1.621.000 de lei din cheltuielile de capital si fara 580.000 de lei din banii pentru alte cheltuieli.

La prima rectificare bugetara din 2009, din luna aprilie, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii a fost redus cu 6,8 milioane de lei.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, in luna iunie, sa respinga o sesizare a CSM cu privire la un conflict dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Consiliu, si autoritatea executiva, reprezentata de Guvern si Ministerul Justitiei, in legatura cu subfinantarea justitiei. Presedintele CSM, Virgil Andreies, a anuntat la momentul sesizarii ca a invocat trei motive privind existenta conflictului.

Primul se refera la afectarea grava a independentei justitiei prin subfinantarea sistemului, care s-ar fi facut prin mai multe ordonante de urgenta ale Guvernului ce au prorogat termenul de preluare a bugetului instantelor de catre instanta suprema, si a nesolicitarii avizului CSM pentru acte normative de adoptare a bugetului si de rectificare bugetara.

A doua problema invocata se refera la "omisiunea Guvernului de a solicita avizul CSM asupra proiectului de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti". Ultimul motiv invocat se refera la controalele efectuate de Ministerul Justitiei la unele instante, unde au fost verificate si aspecte ce tin de competenta exclusiva a CSM.

#magistrati, #rectificare bugetara, #bani, #cheltuieli , #Ordonanta