Salvati Copiii atrage atentia asupra desfiintarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie

Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 13:36
3599 citiri
Salvati Copiii atrage atentia asupra desfiintarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie
Foto: Pixabay

Prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 6 noiembrie 2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, o institutie de o importanta cruciala pentru respectarea drepturilor copiilor din Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), a fost desfiintata.

"O astfel de decizie, luata intr-o guvernare anterioara, a creat uriase dificultati in coordonarea si monitorizarea sistemului de protectie a copilului, cu consecinte directe in viata copiilor si familiilor aflate in atentia serviciilor de asistenta sociala", sustine Organizatia Salvati Copiii, intr-un comunicat remis Business24.

De aceea, motivarea masurii de desfiintare a ANPDCA prin mentionarea "interesului public" este contradictorie, spun reprezentantii organizatiei, deoarece, in fapt, ignora complet ceea ce, legal si moral, este primordial pentru societatea romaneasca: principiul constitutional al interesului superior al copilului - "Copiii [...] se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor."

"Prin contopirea intereselor copilului cu cele ale adultilor cu dizabilitati, se anuleaza primordialitatea intereselor lor, repetandu-se greselile din trecut", se arat in comunicat.

"Excluderea copilului din considerentele politice ori administrative ale proaspatului guvern vor produce un recul in imbunatatirea vietii copiilor romani.

Or, menirea oricarui guvern, indiferent de culoarea politica, este de a pune copilul si drepturile lui in centrul preocuparilor sale.

Bazandu-ne pe experienta muncii noastre si a colaborarii directe cu ANPDCA, consideram ca desfiintarea acestei structuri strategice distincte, investita cu competente clare in promovarea si protectia drepturilor copilului, va afecta profund procesul de monitorizare si implementare a strategiilor si planurilor de actiune care vizeaza copilul.

Tinand seama de aceste aspecte, Salvati Copiii cere Guvernului Romaniei abrogarea urgenta a art. 9 alin. 2 si completarea OUG 68/2019 cu masuri care sa determine intarirea rolului ANPDCA pentru o mai buna coordonare a politicilor destinate copiilor si familiilor acestora".

Salvati Copiii a transmis adrese in acest sens in atentia Domnului Ludovic Orban, Prim-ministrul Romaniei si in atentia Doamnei Violeta Alexandru, Ministrul Muncii.

#desfiintare ANPDCA , #Ordonanta