Nastase: Trebuie clarificata diviziunea muncii intre presedinte si premier!

Sambata, 19 Mai 2012, ora 10:25
1535 citiri
Nastase: Trebuie clarificata diviziunea muncii intre presedinte si premier!

Dincolo de orgolii si practici construite neinspirat la Palatul Cotroceni, este timpul pentru a clarifica 'diviziunea' muncii intre presedinte si premier, mai ales in conditii de coabitare politica, apreciaza vineri presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

El a subliniat ca nu exista reglementari europene conform carora prezenta presedintelui sau premierului sa fie obligatorie la reuniunile Consiliului European.

"Zilele recente au adus in prim-plan o mai veche dezbatere politica generata de pretentia presedintelui Traian Basescu de a reprezenta in exclusivitate Romania la reuniunile externe(...).

"Cred, cu toate acestea, ca unele lucruri trebuie subliniate si ca unele elemente politice si institutionale sunt dincolo de interpretare sau de "maretia dreptului", ca sa citez o declaratie recenta a unui specialist in constitutionalism.

In primul rand, trebuie spus raspicat faptul ca nu exista reglementare europeana, fie in tratate (inclusiv Lisabona), fie in regulamentele interne ale Consiliului, care sa ceara prezenta exclusiva la Consilii a presedintelui sau a premierului. De aceea, reuniunea este a "sefilor de stat SAU de guvern"", a precizat Nastase pe blogul personal.

Potrivit fostului premier, fiecare stat a fost liber sa isi stabileasca practica reprezentarii la Consiliul European sau a deciziei sale, exemplificand prin faptul ca Slovacia "nu a avut nicio problema sa sustina in fata partenerilor ca decizii majore nu pot fi adoptate in lipsa unui aprobari exprese, ulterioare, a Legislativului national".

Aceste decizii, incorporate in legislatia nationala

Mai mult, a subliniat acesta, aceste decizii sunt incorporate in legislatia nationala prin votul suveran al Parlamentului si sunt implementate de catre Guvernul sustinut de majoritatea parlamentara, iar unele se aplica, in baza Constitutiei noastre, in mod direct, in timp ce altele trebuie adoptate intr-un anumit interval de timp.

"Aceasta dinamica poate sa nu fie considerata o politica interna tipica - in orice caz ea impune un grad de coordonare si cooperare majora al autoritatilor romane. Mai mult, in conditiile in care ministrii de resort participa la Consilii alaturi de omologii lor europeni, iar premierul nu ar putea sa participe la Consiliul sefilor de stat sau de guvern, premierul ar deveni, practic, singurul membru al Executivului care sa nu participe nemijlocit la dinamica europeana", a adaugat Nastase.

#Consiliul Europei prezenta Basescu, #reprezentat Romania Consiliul Europei, #declaratii Nastase Consiliu Europei , #Politica externa a UE