Baconschi spune ca parteneriatul strategic cu Turcia este "foarte aproape" de finalizare

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 18:39
1472 citiri
Baconschi spune ca parteneriatul strategic cu Turcia este "foarte aproape" de finalizare

Romania este "foarte aproape" de finalizarea textului parteneriatului strategic cu Turcia, a declarat marti ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, la conferinta "Energia in Europa Centrala si de Sud-est", organizata de Forum Invest.

Romania trebuie sa-si intareasca legaturile cu Turcia, in contextul rolului pe care Ankara il joaca in securitatea energetica europeana, a spus ministrul de externe. "Contributia tehnologica si politica remarcabila a Turciei la securitatea energetica europeana este clara, de aceea legaturile noastre trebuie sa fie stranse si intarite in mod constant, inclusiv prin Comunitatea Energetica", a precizat seful diplomatiei romane.

In acest context, Teodor Baconschi a anuntat ca Romania este "foarte aproape de finalizarea textului parteneriatului strategic dintre Romania si Turcia".

Parteneriatul strategic pe care Romania doreste sa-l incheie cu Turcia este un proiect aproape finalizat, declara si in luna august, intr-un interviu pentru NewsIn, ministrul de externe, Teodor Baconschi.

In februarie, dupa o intalnire bilaterala, la Munchen, cu omologul sau turc, Ahmet Davutoglu, seful diplomatiei romane informa ca Romania si Turcia isi propun sa construiasca un parteneriat strategic si ca lucreaza deja la un plan de actiune.

In aprilie, cand s-a aflat in vizita la Ankara, Teodor Baconschi a prezentat partii turce un proiect politic care include un text politic si un plan de actiune in vederea incheiererii parteneriatului strategic cu Turcia. In august, potrivit ministrului, partea romana inca asteapta reactia autoritatilor turce. "Voi discuta si la reuniunea diplomatiei cu ministrul Davutoglu despre acest subiect. Cred ca e un proiect aproape finalizat", a spus ministrul roman de externe.

Turcia are in vedere semnarea declaratiei de parteneriat strategic cu Romania cu prilejul vizitei pe care presedintele Traian Basescu urmeaza sa o faca la Ankara, a declarat ulterior, la reuniunea diplomtiei romanesti, ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu.

La sfarsitul lunii octombrie, ministrul Baconschi declara si la The Money Channel ca "santierul" pentru finalizarea documentului de Parteneriat Strategic pe care Romania l-a propus Turciei e aproape inchis, iar in urmatorul semestru estima ca vom asista probabil "la un progres pe care ambele parti si-l doresc".

#Baconschi parteneriat Turcia, #legaturi Romania Turcia , #Politica externa