Barroso: Salut angajamentul premierului roman de a creste rata de absorbtie a fondurilor structurale

Luni, 04 Februarie 2013, ora 15:22
1532 citiri
Barroso: Salut angajamentul premierului roman de a creste rata de absorbtie a fondurilor structurale

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat luni ca l-a incurajat pe premierul roman Victor Ponta sa continue sa intensifice eforturile Romaniei pentru realizarea de reforme structurale si o implementare prompta a programului de ajustare.

"Am avut un bun schimb de opinii privind Consiliul European din aceasta saptamana. Este important sa ajungem la un acord in aceasta saptamana intre statele membre, pentru ca procesul sa se mute in Parlamentul European (PE). Voi face demersuri pentru un acord rezonabil asupra bugetului care sa fie orientat spre viitor, un buget pentru investitii, crestere, joburi si solidaritate.

Dezbaterea nu poate fi numai despre reduceri, ci despre cum banii pot fi cel mai bine cheltuiti pentru a asigura locuri de munca si pentru a ameliora standardele de viata ale tuturor cetatenilor din UE", a declarat presedintele CE.

El a precizat ca Romania este un bun exemplu al "importantei fondurilor UE pentru investitiile in infrastructuri esentiale pentru transporturi, energie si (tehnologie) digitala". "Sper ca vom putea sa ajungem la un acord privind un nou instrument de combatere a somajului in randul tinerilor, care este o problema acuta in multe tari, inclusiv in Romania", a adaugat Jose Manuel Barroso.

"De asemenea, am vorbit despre situatia economica din Romania. Salut eforturile guvernului roman de a reduce deficitul (...) la sub 3% din PIB in 2012. Este o realizare veritabila, in special in conditiile unui mediu economic si politic dificil. L-am incurajat pe premierul roman sa continue sa intensifice eforturile Romaniei pentru realizarea de reforme structurale si pentru o implementare prompta a programului prezent de ajustare", a mai precizat seful executivului comunitar.

In plus, el a mentionat ca a avut o "discutie buna" cu premierul Victor Ponta despre fondurile structurale.

"Am discutat despre nevoia de a ameliora capacitatea de absorbtie a acestor fonduri. Salut angajamentele premierului roman in aceasta chestiune, cu o concentrare necesara asupra pregatirii viitoarei perioade de programare", a spus seful executivului comunitar.

#Barroso fonduri europene Romania, #raport Romania declaratii Barroso, #Barroso guvern Ponta , #Politica externa