Cristian Diaconescu: Romania nu va bloca candidatura Serbiei

Joi, 01 Martie 2012, ora 09:30
1501 citiri
Cristian Diaconescu: Romania nu va bloca candidatura Serbiei
Cristian Diaconecu, ministrul Afacerilor Externe

Romania nu intentioneaza sa blocheze demersurile pentru conferirea statutului de candidat la UE Serbiei, a declarat ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, citat de presa straina.

Romania nu intentioneaza sa blocheze conferirea statutului de candidat Serbiei, in pofida problemelor cu minoritatea vlaha, a precizat Diaconescu, potrivit site-ul Novinite.com.

"Nu putem vorbi de blocarea acordarii statutului de candidat", a spus Cristian Diaconescu, precizand ca Romania cere doar "garantii normale" pentru minoritatea vlaha.

Romania asteapta un raport al Comisiei Europene despre situatia minoritatilor din Serbia pana in septembrie 2012, a dezvaluit Diaconescu, exprimand speranta ca Bucurestiul si Belgradul vor semna un protocol privind minoritatile "cat mai curand".

Romania a blocat, in cursul reuniunii ministrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Ministrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat, marti, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, insa fara a lua o decizie formala. "Ministrii recomanda acordarea statutului de candidat Serbiei si asteapta cu nerabdare decizia care va fi luata de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut", conform unui comunicat al UE. "Romania a blocat un acord imediat", anunta surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesita unanimitatea celor 27. Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat ca vor avea loc "discutii" zilele urmatoare pentru aplanarea divergentelor care persista. "Dar s-a degajat totusi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului", adauga ministrul danez.

Romania exercita presiuni asupra Serbiei pentru a primi garantii in privinta etnicilor vlahi, explica un diplomat, catalogand drept "o surpriza" opozitia Bucurestiului.

#Cristian Diaconecu Serbia, #Romania Serbia UE, #Romania blocheaza Serbia , #Politica externa