Iuscenko merge impreuna cu Kaczynski

Marti, 19 Iunie 2007, ora 10:49
1171 citiri

NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia), 19 iunie 2007 - Organizatia regionala GUAM se transforma intr-o organizatie internationala si se va manifesta in ONU, OSCE si alte organizatii statutare ca un bloc unic.

De asemenea, va solutiona problemele teritoriale rerezolvate din cadrul blocului prin propriile forte, fara intermedierea Rusiei - in legatura cu aceste aspecte vor vorbi astazi, la Baku, presedintii tarilor membre ale acestei structuri - liderii Poloniei, Romaniei si Lituaniei.

Incepand de duminica, Garnizoana de politie a Directiei Generale a Politiei din Baku functioneaza in regim de lucru special. Motivul pentru care au fost luate masurile exceptionale il constituie inceperea astazi a lucrarilor summitului ordinar al GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova).

Conform planului de asigurare a securitatii, a fost intarita paza hotelurilor si a spatiilor din jurul Palatului "Ghiulistan", unde luni se vor reuni in sedinta ministrii de externe, urmand ca a doua zi sa aiba loc sedinta la care vor participa presedintii Azerbaidjanului, Ucrainei si Georgiei, si primul ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev.

GUAM a ajuns la un nou nivel

Potrivit unei surse din cadrul Departamentului de politica externa al Azerbaidjanului, la summit sunt invitati presedintii Poloniei, Lech Kaczynski, Lituaniei, Valdas Adamkus, Romaniei, Traian Basescu, vicepresedintele Bulgariei, Anghel Marin, adjunctul ministrului de externe al Japoniei, Mitodzi Jabunaka, ministrul de externe al Letoniei, Artis Pabriks, vicespeakerul Parlamentului Estoniei, Cristina Oiuland, secretarul general al Ministrului de Extere al Austriei, Johaness Kirle.

Cercul invitatilor nu se inchide aici. Printre oaspetii de onoare se mai numara, de asemenea, reprezentantii Statelor Unite ale Americii, Chinei, Coreei, Kazahstanului, Germaniei, Turkmenistanului, Turciei, Slovaciei, Portugaliei, Greciei si Italiei. Prezenta in sedinta a trimisilor Comisiei Europene, OSCE, Consiliului Europei, ONU, ai Organizatiei Conferintei Islamice, ai NATO, UNESCO, ai Organizatiei penru Cooperare Economica la Marea Neagra este menita sa ridice si mai mult statutul international al acestui forum, in cadrul caruia sunt planificate reuniuni GUAM-SUA, GUAM-Japonia si GUAM-Polonia.

O asemenea reprezentare fara precedent pentru manifestarile din cadrul CSI este in sine un fapt de senzatie, mutand summitul din planul regional in cel international. Si iarasi din punctul de vedere al Comunitatii, demonstrativa este invitatia la sedinta GUAM a presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbav, cat si supozitia exprimata zilele acestea de presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, in legatura cu posibila extindere a organizatiei.

Expertii califica aceste "noutati" ca o incercare a liderilor tarilor membre ale GUAM - mai ales a presedintelui ucrainean, care vizeaza rolul central in organizatie - de a miza pe neintelegerile dintre Rusia si Occident, agravate in mod deosebit in ultima vreme, si de a-si asigura un sprijin suplimentar in ceea ce priveste integrarea europeana. Grupul de sprijin este alcatuit aici din presedintii Poloniei (tara care face lobby intereselor Uctainei in NATO si UE), Romaniei (Bucurestiul s-a declarat mai de mult avocatul Republicii Moldova.

In Uniunea Europeana), al Lituaniei (Valdas Adamkus este partizan activ al iesirii tuturor tarilor membre ale GUAM de sub influenta Rusiei). O alta manifestare importanta a sumitului o constituie discutarea problemei crearii batalionului de mentinere a pacii al GUAM care, dupa cum a afirmat Viktor Iuscenko, se va distinge de fortele de mentinere a pacii aflate in Georgia, Republica Moldova si Nagornii Karabah prin gradul de increderii in el a conducerii si a populatiei din centrele juridice.

Ingrijorati de perspectiva inlocuirii trupelor rusesti de mentinere a pacii cu contingentul GUAM, ministrii de externe ai republicilor nerecunoscute au facut vineri o declaratie potrivit careia ca raspuns vor intreprinde masuri adecvate.

O organizatie energetica

Intr-un interviu acordat mijloacelor de informare in masa din Azerbaidjan presedintele Ucrainei a remarcat faptul ca "initiativele regionale sunt foarte importante pentru promovarea intereselor nationale" ale tarilor membre ale organizatiei. In acest context Iuscenko a calificat ca prioritare in activitatea GUAM o serie de proiecte economice si de transport.

Este vorba, intre altele, de construirea petroductului Odessa-Brodi-Plotk-Gdansk si a caii ferate Baku-Tbilisi-Poti-bacul Kerci. Trebuie remarcat faptul ca tocmai colaborarea in sfera energetica a atras atentia catre summit a multor tari europene. Dupa cum remarca observatorii, la Baku se va continua sa se discute initiativa facuta cunoscuta la summitul nergetic de la Cracovia, unde Ucraina, Polonia, Lituania, Georgia si Azerbaidjan au convenit in ceea ce priveste crearea unei intreprinderi energetice mixte.

Totodata, pe fondul inrautatirii relatiilor ruso-belaruse, unii experti au inceput sa se refere la posibilitatile de aderare a Republicii Belarus la GUAM. Motivul l-a servit declaratia lui Viktor Iuscenko in legatura cu posibila extindere a acestei organizatii. ASi cu toate ca presedintele ucrainean nu a precizat care este potentialul "nou venit", multi experti au decis ca ste vorba de Republica Belarus.

Reamintim faptul ca Lukasenko a inceput sa vorbeasca despre schimbarea vectorului de politica externa Lukasenko inca la sfarsitul 2006-inceputul 2007, cand relatiile ruso-belaruse in inceput sa se inrautateasca. incercarile oficialitatilor de la Minsk de a restabili relatiile cu Occidentul au intampinat neintelegere in Europa si in SUA. Atunci presedintele Republicii Belarus a inceput sa spuna ca "strugurele este verde" si in general nu a mai avut nici o pretentie si nu s-a mai pregatit sa se duca nicaieri.

Chipurile, jurnalistii nu au inteles bine, cu toate ca surse europene confirma mesajele adresate de puterea de la Minsk. Acest lucru da motive sa se presupuna ca si in cazul GUAM-ului nu va fi foc fara fum. Despre faptul ca Lukasenko poarta tratative expertii au inceput sa vorbeasca dupa recentul sumiit al CSI la care acesta a avut o intalnire bilaterala cu Iuscenko.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)