Mircea Dusa: Directia fundamentala a politicii externe a Romaniei ramane parteneriatul cu SUA

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 11:06
2188 citiri
Mircea Dusa: Directia fundamentala a politicii externe a Romaniei ramane parteneriatul cu SUA

Situatia de securitate internationala, modul de dezvoltare a capabilitatilor militare in cadrul NATO prin proiecte 'Smart Defense', in conditiile crizei economice mondiale si ale unor alocari bugetare insuficiente pentru aparare, precum si principalele aspecte ale parteneriatului strategic romano-american in domeniul apararii au constituit principalele subiecte ale discutiilor ministrului Apararii cu omologul sau american, Charles Timothy Hagel.

In cadrul intrevederii au fost dezvoltate teme legate de programul de inzestrare al Armatei Romaniei cu avioane multirol F-16 si instruirea pilotilor, cooperarea in vederea retragerii trupelor si materialelor din Afganistan si a stadiului proiectului scutului antiracheta de la Deveselu.

Referitor la ultimul subiect, ministrul Dusa a punctat faptul ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la termenele stabilite si va continua sa duca la bun sfarsit toate celelalte sarcini pentru ca proiectul sa fie definitivat.

De asemenea, Afganistanul a fost un alt subiect important al agendei, context in care ministrul Apararii a declarat ca perioada post 2014 va reprezenta o noua etapa de transformare, cand Romania va ramane angajata in mentinerea coeziunii si solidaritatii Aliantei.

Tratamentul medical acordat militarilor romani in spitalele americane, dar si sprijinul oferit trupelor romanesti pentru desfasurarea misiunilor au fost elemente pe care delegatia romana a dorit sa le puncteze in cadrul intalnirii.

Cei doi oficiali au agreat cautarea modurilor de extindere a cooperarii militare si sprijinul eforturilor Romaniei de a deveni un lider in regiune.

La finalul discutiilor, ministrul roman al Apararii i-a adresat omologului american invitatia de participare la evenimentele ce se vor desfasura cu ocazia aniversarii a 10 ani de la aderarea la NATO si 20 de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace.

Secretarul american al apararii a raspuns invitatiei, declarandu-se extrem de multumit de evolutia Romaniei in cadrul NATO.

#parteneriat strategic Romania SUA, #politica externa SUA , #Politica externa