Bugetul NATO, in continua scadere. Cum va reusi alianta sa faca fata Rusiei?

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 09:30
2660 citiri
Bugetul NATO, in continua scadere. Cum va reusi alianta sa faca fata Rusiei?
Foto: NATO

Pe masura ce tensiunile inregistrate intre NATO si Rusia se intetesc, bugetul Apararii statelor membre scade constant.

Este al doilea an consecutiv in care media bugetelor de aparare din cele 28 de tari membre se micsoreaza: anul acesta va scadea cu 1,5% in termeni reali, in timp ce anul trecut a scazut per total cu 3,9% fata de anul anterior, dezvaluie agentia Reuters.

Promisiune uitata

In toamna anului trecut, liderii NATO, reuniti in cadrul summit-ului din Tara Galilor isi luau angajamentul sa mentina bugetul de cheltuieli pentru Aparare la cote stabile, dupa avertismentul Washingtonului privind subfinantarea inregistrata in randul Aliantei.

Cota din PIB-ul fiecarui stat membru NATO a fost stabilita la 2%, dar promisiunea pare sa fi fost uitata, in ciuda tensiunilor inregistrate intre liderii Aliantei si Moscova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat ca 18 tari membre au majorat bugetul alocat in acest an Apararii, dar media generala este in continuare sub nivelul preconizat.

Declinul cheltuielilor pentru aparare se regaseste mai ales in randul partenerilor europeni, a explicat Stoltenberg. In schimb, Rusia a majorat constant bugetul Apararii in ultimul deceniu.

"Avem nevoie sa dublam eforturile noastre pentru a inversa aceasta tendinta. Suntem confruntati cu noi si noi provocari si nu putem sa mergem la infinit pe un buget redus", a rabufnit secretarul general al NATO.

Alianta delasarii

Din randul membrilor europeni ai Aliantei Nord Atlantice, doar cateva state isi respecta angajamentul de aloca 2% din PIB catre Aparare.

Problema bugetului de Aparare al NATO reprezinta si punctul central al intalnirii pe care conducerea Aliantei o va avea zilele urmatoare, la Bruxelles, cu ministrii de resort din tarile europene membre.

Polonia, care a demarat un amplu program de modernizare a armatei este al cincilea stat care isi respecta angajamentul alaturi de Grecia, Marea Britanie, Estonia si Statele Unite.

Washingtonul a criticat in mod frecvent nepasarea de care dau dovada aliatii europeni in aceasta privinta.

Un semnal de alarma este dat si de indecizia guvernului Marii Britanii de a mentine bugetul actual pentru Aparare, cabinetul de la Londra anuntand ca va decide acest lucru in timpul rectificarii de vara, in functie de evolutia evenimentelor.

Seful de stat major alarmatei americane, generalul Raymond Odierno a intervenit public, in primavara acestui an, pentru a cere cabinetului Cameron sa pastreze nivelul actual de finantare pentru Aparare.

Romania pare la fel de dezinteresata de afacerile militare din regiune. Bugetul Ministerului Apararii din Romania pentru anul in curs a crescut de la 1,4% la 1,7 procente, dar se situeaza in continuare sub pragul stabilit la Cardiff in luna septembrie.

Bulgaria si Ungaria nici nu s-au mai obosit sa mimeze interesul aratat finantarii armatelor proprii.

Astfel, Budapesta a stabilit o suma de 790 de milioane de dolari destinata Apararii in 2015, coborand la 0,75% din PIB, fata de 1,3 procente alocate in urma cu un an.

Nici vecinii de peste Dunare nu se prezinta mai bine, armata Bulgariei mizand pe un buget de 565 milioane de dolari, in scadere fata de suma de 604 milioane alocata cu un an in urma.

#buget aparare NATO, #subfinantare NATO, #buget Aparare Romania, #tensiuni NATO Rusia , #Politica externa