Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noii membri ai blocului comunitar

Noii membri ai blocului comunitar
Va functiona din nou? E tentant sa te alaturi chefliilor de la Bucuresti si de la Sofia, care par a crede ca aderarea la UE le va aduce bogatii nebanuite. Cele opt state foste comuniste care au aderat in 2004 s-au descurcat destul de bine. Bulgaria si Romania au devenit deja mai puternice; banii de la UE le vor fi de folos.

Insa aceste doua state balcanice sunt diferite de cele intrate inaintea lor. PIB-ul pe cap de locuitor in Bulgaria a fost in 2005 de numai 3.480 de dolari si cel din Romania de 4.490 de dolari a€" in comparatie cu 9.240 de dolari, cat este in cele opt state care au aderat in 2004, si fata de media din UE, de 29.330 de dolari. Sunt inapoiate, de asemenea, in multe alte sectoare. Infrastructura si serviciile publice sunt mai proaste decat in restul statelor est-europene; coruptia este mai adanc inradacinata, iar cultura politica mai fragila.

Desi unite prin prisma slabiciunii institutionale si a saraciei, Bulgaria si Romania sunt diferite ca marime, istorie, structuri politice si economice. Romania, cu 22 de milioane de locuitori, este a doua tara est-europeana ca marime, dupa Polonia. Bulgaria reprezinta doar o treime, ca marime. Acesta poate fi un atu, caci elitele tarilor mici adesea functioneaza mai bine. Dar clasa politica din Romania a depasit-o recent pe cea din Bulgaria. Tarile mari sunt insa mai atractive pentru investitorii straini.

Ambele tari se afla la marginea UE, dar in timp ce bulgarii se simt marginalizati, romanii nu se simt la fel. Ei se considera un avanpost latin intr-o mare slava. Limba lor se aseamana cu italiana si cu franceza. Bulgara e o limba slava, apropiata de rusa, asa cum daneza e apropiata de suedeza.

Fiecare dintre cele doua tari are cate o minoritate semnificativa din vecinatate. In Romania, circa 7% sunt etnici maghiari. Partidul minoritatii maghiare, UDMR, este un element constant in guvernele de coalitie. Circa 9% din populatia Bulgariei e reprezentata de etnicii turci, mai saraci si mai putin educati decat concentatenii lor. Partidul lor, condus de Ahmed Dogan, este o tinta frecventa a criticilor care fac campanii anticoruptie. Ambele tari au populatii semnificative de romi (tigani), care de cele mai multe ori traiesc in conditii ingrozitoare, mai rele decat in timpul comunismului.

Cele doua tari balcanice au opinii diferite despre Rusia. Bulgarii au multumit Rusiei tariste ca i-a eliberat de otomani, si multi isi amintesc de era comunista ca de o vreme a modernizarii. Pentru romani, Rusia e un pradator. Ea le-a rapit o provincie din est, in 1812. Romania a redobandit-o in 1918 si a pierdut-o din nou in fata URSS, in anii 1940-41. Aceasta regiune, plus o fasie de pamant de la granita cu Ucraina, este acum
(republica) Moldova.

Romania, condusa de presedintele Traian Basescu, e un bastion al atlantismului in regiunea Marii Negre. Bulgaria e mai degraba pasiva in politica externa, desi are relatii bune cu Rusia. Premierul bulgar, Serghei Stanisev, a studiat la Moscova; si unii fosti conducatori ai Romaniei au studiat acolo, dar recunoasterea acestui lucru acum le-ar marca destinul politic. Basescu descrie comunismul ca pe un regim criminal, dar liderii bulgari nu au o atitudine clara.

In politica, Romania e cunoscuta pentru frecventele conflicte dintre presedintele Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Doar necesitatea aderarii la UE a tinut Partidul Democrat al lui Basescu impreuna cu Partidul National Liberal al lui Tariceanu, la guvernare. In Bulgaria, premierul si presedintele vin din cadrul aceluiasi partid. Dar coalitia e formata din socialisti (ex-comunisti), cvasi-monarhistii condusi de fostul rege Simeon al II-lea si partidul lui Dogan. In ambele tari ar putea avea loc alegeri in acest an.

Aderarea la UE a insemnat presiuni intense pentru respectarea standardelor cerute de Bruxelles, pe care nici una dintre tari inca nu le intruneste pe deplin. Cele mai mari ingrijorari sunt provocate de incalcarea legilor. In Romania, aceasta ia forma coruptiei; in Bulgaria, pe cea a crimei organizate. Sistemele judiciare sunt slabe si coruptia la nivel inalt e larg raspandita. Romania a facut progrese mai mari: ministrul independent al justitiei, Monica Macovei, este un administrator eficient, care a zguduit din temelii structurile din justitie si din procuratura.

Bulgaria a avansat mai lent. Unii politicieni inca par de neatins, la fel ca unele grupari ale crimei organizate. Un recent studiu al OECD claseaza Bulgaria pe un loc mai avansat pentru promovarea investitiilor, dar Romania inaintea ei pentru combaterea coruptiei si pentru integritatea mediului de afaceri. Unii inalti oficiali romani si politicieni si-au pierdut functiile si chiar si libertatea. Anchetarea unui fost premier, Adrian Nastase, este in contrast cu imunitatea de care inca se bucura clasa politica din Bulgaria.

Managerii cu experienta din ambele tari spun ca romanii sunt mai individualisti decat bulgarii. "In Romania, problema e sa-i faci sa lucreze in echipa. In Bulgaria, problema e sa-i faci sa aiba initiativa", spune unul dintre ei. In invatamantul superior e multa birocratie si lipsa de initiativa. Infrastructura e catastrofala; rutele de transport dintre cele doua tari sunt foarte proaste, existand un singur pod peste Dunare. Programele pentru constructia de autostrazi se impotmolesc in Romania in scandaluri privind licitatiile. Imbunatatirile se vor face cu bani de la UE, care pot aduce 2% la PIB in 2007-2013. E greu sa ai incredere ca acesti bani vor fi corect cheltuiti.

Principala diferenta macroeconomica este ca moneda romaneasca fluctueaza, in timp ce moneda bulgareasca e legata de euro. Ambele tari au imense deficite de cont curent: Bulgaria a inregistrat un deficit de 13,5% din PIB in 2006, iar Romania de 10,3%. Existenta inflatiei inseamna ca adoptarea euro e la o distanta de cel putin un deceniu. Perspectiva demografica a Romaniei e buna, dupa standardele post-communiste, cu un declin slab al populatiei, ce ar putea descreste pe masura ce nivelul veniturilor si cel al sanatatii se imbunatateste. Dar Bulgaria are cel mai mare declin din Europa de est: populatia sa va scadea sub 7 milioane de locuitori pana in 2020.
Mai e si emigratia, stimulata de salariile mici, conditiile precare de munca si de serviciile publice proaste. Circa 2 milioane de romani si 800.000 de bulgari traiesc in strainatate. Intrarea in UE poate stimula emigratia, desi majoritatea statelor membre au impus restrictii temporare pe piata muncii, mai ales deoarece imigrantii polonezi si cei din alte tari au fost mai numerosi decat se estimase.

Granitele ambelor tari sunt poroase. Moldovenii pot munci usor (si nu intotdeauna legal) in Romania, asa cum pot munci macedonenii in Bulgaria. Desi ambele guverne incearca sa restrictioneze emiterea de pasapoarte pentru acesti cetateni din respectivele tari vecine, nu-i pot impiedica sa vina.

Romania are avantajul marimii, demografiei si a unei noi elite de incredere care doreste sa plaseze tara pe harta Europei. Bulgaria are o baza industriala mai puternica. Dar dat fiind haosul ce s-a instalat in alte tari est-europene, mai bogate si mai puternice decat cele doua noi state membre, e clar ca drumul duetului balcanic spre prosperitatea si stabilitatea din UE va fi mai dificil. Intrebarea e cat de dificil.

Sursa: RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 779 ori