Orban: Romania trebuie sa isi aleaga pozitia fata de zona euro

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 12:04
1230 citiri
Orban: Romania trebuie sa isi aleaga pozitia fata de zona euro

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat joi ca Romania trebuie sa aleaga intre modificarea tratatelor europene si posibila alaturare la un grup care se va constitui in afara zonei euro.

"De foarte multe ori nu suntem in masura sa ne fundamentam anumite pozitii" din cauza lipsei de expertiza in diverse domenii, a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, la conferinta "Cercetare si analiza in domeniul relatiilor internationale si studiilor europene", organizata joi de Institutul European din Romania.

Lipsa unei expertize privind prioritatile pe termen scurt si foarte scurt, dar si pe termen lung si foarte lung, se face simtita cu numeroase ocazii, un exemplu in acest sens fiind chestiunile care vor fi abordate la summitul european de la 9 decembrie, a explicat ministrul.

"Se va discuta despre posibila modificare, din nou, a tratatelor europene in vederea consolidarii guvernantei economice si politice", discutii care vor avea "un impact formidabil pentru ca marcheaza o schimbare majora la nivelul UE, inclusiv o posibila consfintire a unei Europe cu mai multe viteze sau cel putin cu doua viteze", a precizat Leonard Orban.

"Romania trebuie sa opteze daca sustine varianta modificarii tratatelor sau respinge modificarea si merge spre constituirea unui bloc in afara Zonei euro, alaturi de alte state care sunt interesate de aceasta chestiune", a mai spus ministrul afacerilor europene.

O alta tema importanta care scoate in evidenta lipsa expertizei este cea a impozitarii directe a companiilor - o propunere avansata de Comisia Europeana in martie 2011, potrivit oficialului.

"Ne confruntam cu o propunere care ar putea schimba regulile jocului, intr-un domeniu pe care l-am considerat foarte mult timp tabu, cel al deciziei nationale", a subliniat el. "Nu suntem in stare sa fundamentam o pozitie din cauza ca nu am identificat pe piata romaneasca expertiza in acest sector", desi au trecut cateva luni de la lansarea propunerii, a explicat Leonard Orban.

La randul sau, Dan Dungaciu, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale, a criticat lipsa unui institut de relatii internationale care sa fie sustinut si finantat de catre stat, Romania fiind singura tara din regiune care nu are o astfel de institutie. "In Romania expertiza se creeaza in momentul in care apar probleme", a spus Dungaciu.

#Leonard Orban tratate euro , #Politica externa