Statutul Insulei Serpilor va fi stabilit de Tribunalul de la Haga

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 00:51
1066 citiri

Ucraina si Romania vor respecta hotararea Tribunalului international de la Haga privind soarta Insulei Serpilor, al carei statut a creat disensiuni intre cele doua tari, au declarat presedintii Viktor Iuscenko si Traian Basescu, dupa intalnirea tete-a-tete. Pe de alta parte, presedintele ucrainean a subliniat faptul ca nu este exclusa nici posibilitatea rezolvarii problemelor legate de delimitatea platoului continental al Marii Negre pe cale bilaterala.

In opinia directorului Centrului de studiere a lumii, conversiei si politicii externe, Oleksandr Susko, faptul ca Romania s-a adresat, la 15 august 2005, Tribunalului international, nu inseamna sistarea negocierilor dintre Kiev si Bucuresti privind delimitarea frontierei ucraineano-romane si statutul Insulei Serpilor. "Totusi, tarile se situeaza pe doua pozitii care, practic, se exclud reciproc, de aceea, implicarea unui arbitru international in persoana Tribunalului International al ONU este un fapt pozitiv", a opinat Susko.

Pe de alta parte, deputatul din partea Blocului Iuliei Timosenko, Iuri Kruk, seful Grupului parlamentar de colaborare cu Romania din Rada Suprema, este convins ca negocierile pe marginea Insulei Serpilor "evolueaza pe un drum normal". "Ucraina isi mentine opinia ca Insula Serpilor este o insula, ca ea face parte din teritoriul ei si, ca atare, nu are intentia sa-si schimbe pozitia in procesul de negociere cu Romania", a spus el. Unele compromisuri in aceasta chestiune sunt, totusi, posibile, avand in vedere faptul ca judecarea problemei la Tribunalul international poate dura decenii. Kruk si-a exprimat speranta ca aceasta problema va fi rezolvata in mod constructiv, dat fiind faptul ca Viktor Iuscenko "are relatii personale bune cu presedintele Romaniei".

Expertul in probleme de politica externa al Centrului international de studii de perspectiva, Natalia Sapovalova, a declarat ca speranta partii romane de a obtine o hotarare a Tribunalului ONU care sa-i fie favorabila va fi mult ingreunata de procesul tratativelor. Pozitiile partilor ar putea fi apropiate in cazul participarii Ucrainei la realizarea proiectului de transport al gazelor, Nabucco cu o lungime de 3,3 mii de km, care va asigura furnizarea gazelor din Asia Centrala spre Austria, prin Turcia. Iuscenko a comunicat ca intentioneaza, in viitorul apropiat, sa trimita partii romane esenta propunerilor ucrainene legate de acest proiect.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: FORUM (Ucraina), <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)