Analistii Erste despre lupta politica din Romania: Actiuni fara precedent, la limita legii

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 13:15
1418 citiri
Analistii Erste despre lupta politica din Romania: Actiuni fara precedent, la limita legii

Analistii Erste descriu evenimentele politice de marti drept "actiuni fara precedent, la limita legii", care au ca scop aparent demiterea presedintelui, dar economistii bancii austriece mentin pentru moment estimarile privind cursul si costurile de finantare ale statului.

"Ieri seara (marti - n.r.), o serie de actiuni rapide, fara precedent, la limita legii, efectuate de o majoritate extinsa din Parlament, a condus la demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului. Aceste actiuni se incadreaza, se pare, intr-o schema complexa de demitere a presedintelui Basescu, iar ultimele evolutii reprezinta un indiciu ca suspendarea a intrat pe ultima suta de metri", se spune intr-o analiza Erste.

Banca noteaza ca va continua sa urmareasca atent evolutiile de pe scena politica romaneasca, insa prognozele de sfarsit de an pentru cursul de schimb si costurile de finantare ale statului raman pentru moment neschimbate.

Erste estimeaza pentru sfarsitul lui 2012 un curs de schimb de 4,45 lei/euro si un randament de 6,8% pentru obligatiunile pe cinci ani, cu 0,45 puncte procentuale peste nivelul actual.

In plan macro, Erste noteaza ca avansul vanzarilor retail din luna mai se datoreaza cresterii increderii consumatorilor, iar retailul va incheia anul pe plus cu 2,5-3% dupa trei ani consecutivi de declin.

"Desigur, anul electoral a avut un rol de jucat in antrenarea optimismului, din punct de vedere al consumului", scriu analistii Erste.

Banca a revizuit prognoza privind deficitul bugetar pentru acest an la 4,2% din PIB, de la 3,4% din PIB, pe fondul relaxarii pozitiei fiscale, instabilitatii politice si dificultatilor de a mentine sub control cheltuielile in crestere.

Romania a convenit cu FMI sa nu depaseasca in acest an un deficit bugetar de 2,2% din PIB pe metodologia cash, incadrandu-se in plafonul UE de 3% din PIB pe metodologia ESA.

Erste este cea mai mare banca austriaca si unul dintre principalii creditori din Europa Centrala si de Est, prezenta in Romania prin grupul BCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suspendare Basescu, #actiuni politice Romania, #suspendare presedinte , #Politica interna