Analiza Reuters: Romania se chinuie fara succes sa iasa din recesiune

Vineri, 03 August 2012, ora 13:13
1719 citiri
Analiza Reuters: Romania se chinuie fara succes sa iasa din recesiune

Romania, cea de-a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, se chinuie sa iasa din recesiune, dupa ce a implementat toate masurile de austeritate cerute de FMI, in conditiile instabilitatii politice, scrie Reuters.

Un nou premier de stanga, Victor Ponta, se afla intr-o disputa publica cu presedintele Traian Basescu, cearta politica care a dus la intarzierea aplicarii de politici economice importante, scrie Reuters.

"Popularitatea lui Basescu a fost puternic afectata in ultimii ani din cauza masurilor de austeritate, pe care Ponta vrea acum sa le "indulceasca" pentru a-si pastra procentele in sondaje, mai ales inainte de alegerile parlamentare din aceasta toamna".

Stabilitatea guvernului

Masurile de austeritate luate incepand cu 2010, inclusiv reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cresterea TVA cu 5 procente, au contribuit la scaderea popularitatii guvernului democrat-liberal cu aproape 15%. In consecinta, doi premieri PDL au fost demisi, iar partidul a ajuns in opozitie dupa venirea la putere a USL. Alianta de stanga a promis sa colaboreze cu FMI, iar rezultatele sale la alegerile locale din iunie au fost bune.

"Cu toate acestea, cele trei luni de la preluarea puterii au fost dominate de lupta cu Traian Basescu, acuze de plagiat pentru premierul Ponta si arestarea fostului premier PSD Adrian Nastase, pe care Ponta l-a descris drept mentor", noteaza Reuters.

Parlamentul l-a suspendat pe presedintele Basescu, iar Ponta a fost aspru criticat de liderii Uniunii Europene pentru schimbarile legislative facute in vederea suspendarii lui Basescu. Moneda nationala s-a depreciat puternic fata de euro, din cauza evenimentelor din ultimele luni.

Mai mult - Cursul se indreapta spre maximul istoric de 4,65 lei/euro.

Presedintele Basescu parea ca a supravietuit referendumului din 29 iulie, pentru ca nu s-a intrunit cvorumului necesar de 50%+1, dar Curtea Constitutionala a anuntat ca are nevoie de mai mult timp pentru a analiza toate datele, decizia curtii fiind amanata pana in data de 12 septembrie.

Mai mult - CCR amana pentru 12 septembrie decizia privind referendumul

Acordul cu FMI

Romania si-a demonstrat angajamentul fata de relatia cu FMI, impunand chiar si masuri nepopulare pentru scaderea deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012. In plus, guvernul se arata dispus sa negocieze un nou acord preventiv cu institutia internatioanala, care ar fi necesar pentru mentinerea credibilitatii in fata investitorilor.

Mai mult - Ministrul Finantelor: Guvernul vrea inca un acord preventiv cu FMI.

Certurile politice din ultimele luni au intarziat implementarea de masuri economice care sa ajute la respectarea acordului cu FMI, scrie Reuters. Investitorii si-au aratat scepticismul cu privire la capacitatea Romaniei de respectare a acestor intelegeri internationale.

Relatia cu zona euro

Consumul domestic a ramas la cote mici, iar economia, care isi revine incet, a intrat din nou in recesiune in primul trimestru al anului. Romania este vulnerabila in fata evolutiei situatiei economice din zona euro.

Bancile grecesti detin controlul asupra unei sesimi din sistemul bancar din tara, iar ingrijorarile privind impactul crizei datoriilor in economia romaneasca au crescut presiunea pe leu si costul de finantare al tarii.

Mai mult - Isarescu: Problema reala nu este cursul, ci costurile de finantare.

Banca centrala a redus din luna noiembrie de patru ori la rand dobanda cheie cu cate 25 de puncte de baza, pana la un minim record de 5,25%, profitand de scaderea ratei de inflatie.

Economia tarii a crescut cu 2,5% in 2011, dar s-a intors in recesiune in primul trimestru al anului. Cu toate acestea, specialistii se asteapta la o crestere de 0,8% pentru intreg anul.

Mai mult - BERD: Romania va avea crestere economica sub 1%.

Rata inflatiei anuale ar putea sa creasca se la 2% in iunie, dupa ce efectul recoltei bune de cereale din 2011 a disparut din economia locala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie economie romania, #probleme economie Romania, #analiza Romania Reuters , #Politica interna