ANCS: Guvernul vrea sa tripleze bugetul pentru cercetare in 4 ani

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:25
3422 citiri
ANCS: Guvernul vrea sa tripleze bugetul pentru cercetare in 4 ani

Guvernul vrea sa tripleze bugetul pentru cercetare in urmatorii patru ani, treptat, incepand cu 2013, a anuntat Silviu Szentesi, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

"S-a investit putin in cercetarea economica. Daca invatamantul este indreptat pe elev si student, cercetarea ar trebui sa fie indreptata pe cetatean si societate, pe nevoile acestuia si pe societatea in care traim", a precizat acesta, citat de Agerpres.

In opinia sa, societatea romaneasca si cercetarea au nevoie de viziune si de modele.

"In continuare avem nevoie de viziune, de modele. Trebuie sa vedem spre ce fel de societate ne indreptam. Europa este din ce in ce mai indreptata spre modelul social", a spusSilviuSzentesi.

El a sustinut ca agricultura si cercetarea agricola trebuie sa fie o prioritate pentru Romania.

La randul sau, secretarul general al ANCS, Constantin Ranea, a afirmat, transmitand mesajul presedintelui Autoritatii, Tudor Prisacaru, ca politica Cercetare - Dezvoltare - Inovare singura nu va avea efecte decat in conditiile interconectarii si coerentei cu alte politici publice cum sunt politica industriala, financiara, fiscala si a achizitiilor publice.

Totodata, politicile de cercetare ar trebui sa fie echilibrate intre cele de sprijin pentru cererea, respectiv oferta de cercetare.

Potrivit secretarului general al ANCS, bugetul cercetarii va creste pana in 2020 cu 2%, iar acest lucru va duce la o crestere a PIB cu 12%.

Prezent la simpozion, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB), Sorin Dimitriu, a spus ca realitatea economica obliga Romania sa fie extrem de atenta cand realizeaza proiecte si emite strategii si trebuie sa aiba in vedere ca globalizarea este un proces in desfasurare, iar competitia este extrem de severa.

In opinia reprezentantului CCIB, solutiile la criza economica se pot realiza prin programe complementare la cele globale.

"Se impune un proiect al identitatii noastre europene intr-o era globalizata. Este nevoie de elite de care Romania dispune din abundenta", a mai spus Dimitriu.

Academia Romana instituia in 1993 Ziua Cercetatorului si Proiectantului, iar un an mai tarziu aceasta a fost consfintita printr-o hotarare de guvern.

#buget cercetare Romania, #strategie cercetare Romania, #prioritati cercetare Romania, #politici cercetare Romania , #Politica interna